duminică, septembrie 26, 2021

Pată neagră pe unghie. Unghiile tale sunt un excelent indicator al stării generale de sănătate – dacă observi o schimbare bruscă în textura sau culoarea unghiilor, este o idee bună să-i spui imediat medicului.

Melanomul malign, unul dintre cele mai agresive cancere de piele poate avea un simptom neobișnuit: o pată neagră pe unghie.

Melanomul îşi are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Sub acţiunea razelor ultraviolete, celulele acestea devin anormale, cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur. Dintre cancerele de piele, melanomul este cel mai agresiv: 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom metastatic (în stadiu avansat) îşi pierd viaţa în primul an.

Semne de alarmă

Cum arată o aluniță cancerigenă. Semnele pe care trebuie sa le observam (ABCDE-ul melanomului)

A = asimetrie
B = margine neregulata (border)
C = culoare
D = diametru > 7 mm
E = evolutie
Alte semnale de alarma: suprafata asa zisei alunite este ulcerata, alunita este pruriginoasa, inflamata, sangeranda, zdrobita, frecata cronic de obiecte de imbracaminte


Pată neagră pe unghie

”Atenție mare și la locul în care apar alunițele. Ele se pot ivi în cele mai neașteptate zone, nu doar la nivelul feței, brațe sau torace. Melanomul poate să apară atât la nivelul mucoasei, tălpii sau al unghiei. Adesea petele unghiale nu sunt luate în serios, deși ar putea fi o aluniță periculoasă,” a atras atenția dr. Mirela Miertoiu, în cadrul unei emisiuni TV.

Consultați un dermatolog dacă aveți o pată neagră pe unghie și nu este cauzată de un traumatism. Dacă nu este o lovitură de ciocan, poate fi un melanom, avertizează medicul!

Care ar fi regulile pe care trebuie să le respectăm dacă nu vrem să fim diagnosticaţi cu această afecţiune?

Regulile pe care ar trebui să le respectăm în sensul prevenţiei sunt mai puţin de zece: expunere la soare cu protecţie solară, aplicată fără parcimonie, în intervalele în care ultravioletele sunt mai puţin nocive: până în ora 10:00 şi după 16:00, purtarea acesorilor care ne protejează de soare (pălării, ochelari), evitarea solarului, auto-examinarea periodică a aluniţelor, controalele dermatologice anuale, însoţite de dermatoscopii, în cazul leziunilor suspecte

Ultimele stiri