Sari la conținut

Ai obiceiul să îți trosnești degetele? Există două motive care te vor face să renunți să mai faci ASTA

Trosnirea degetelor poate fi un obicei foarte plăcut când nivelul nostru de stres este foarte ridicat, simțim că trosnirea articulațiilor ne „relaxează”.

Deși s-a negat că poate provoca artrită reumatoidă, deoarece această afecțiune răspunde unor cauze autoimune, există două motive pentru care veți renunța la acest obicei.

De ce trosnesc degetele?

Ceea ce crapă cu adevărat sunt articulații metacarpofalangiene. Potrivit unui studiu publicat de Journal of the American Board of Family Medicine (JABFM), trosnitul apare atunci când bulele de lichid sinovial izbucnesc, un fluid gros care este responsabil pentru lubrifierea și reducerea frecării atunci când articulațiile se mișcă.

Gazele intra-articulare care se dizolvă în lichidul sinovial pot dura între 15 și 20 de minute pentru a se dispersa până când oasele articulației revin în poziția lor normală, din acest motiv nu vă puteți trosni degetele de două ori la rând.

Unele dintre motivele pentru care de obicei ne trosnim degetele sunt pentru că ne bucurăm de sunetul pe care îl auzim, ne place senzația de tensiune care se eliberează, simțim că scăpăm de stres/nervozitate sau pur și simplu pentru că ne-am făcut deja un obicei.

Deși acest obicei a fost legat de artrita reumatoidă, un articol publicat în Centrul Național de Informații Biotehnologice dezvăluie că până în prezent nu a fost găsit niciun studiu care să demonstreze că trosnirea degetelor poate provoca aceastp afecțiune, deoarece este prezentată printr-o reacție autoimună.

Sistemul nostru imunitar ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor sau bolilor, cu toate acestea, o reacție autoimună poate determina organismul să se atace singur.În cazul artritei, sistemul imunitar atacă țesutul articular sănătos.

Această afecțiune poate provoca simptome precum rigiditatea articulațiilor care se agravează în timp, dureri articulare, senzație de căldură la mâini, inflamație la articulații, descriu specialiștii de la institutul medical Mayo Clinic.

Poți afecta degetele mai slabe

Ce s-ar putea întâmpla dacă ai obiceiul de a-ți trosni degetele este dislocarea unui deget, pentru că, deși articulațiile metacarpofalangiene sunt stabile, dacă aplici suficientă presiune poți afecta degetele mai slabe precum arătătorul și degetele mici.

Pe de altă parte, ai putea răni ligamentele care țin articulațiile unite, mai ales când le întinzi excesiv sau le rupi, punând prea multă presiune asupra lor.

Deși este posibil să simțiți o ușoară ruptură la început, dacă ligamentul nu se vindecă corespunzător, acesta se poate slăbi și poate provoca durere de fiecare dată când îndoiți degetele.

După cum puteți vedea, trosnirea degetelor din când în când nu creează o problemă majoră atâta timp cât nu puneți prea multă presiune pe degete.

Dacă aveți dureri, inflamații și observați că forma articulațiilor începe să se schimbe, cel mai bine este să vă adresați medicului dumneavoastră pentru că ceva nu este în regulă cu corpul dumneavoastră.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel