Sari la conținut

Ai obsesia mâncatului sănătos? Iată ce tulburare poți avea

Sursa foto: Pixabay

Ai obsesia mâncatului sănătos? Petreci ore în șir în magazin să verifici etichete alimentare? Stai și mesteci mult orice aliment? Iată ce tulburare poți avea. 

Petreci ore în șir citind etichetele produselor alimentare, analizezi compoziția fiecărui produs, te gândești dacă este bine sau nu să consumi acel aliment. Te întrebi în fața raionului alimentar dacă produsul în cauză o fi sănătos, o fi dăunător… Și dacă e dăunător…, cam cât de grav este?

Și apoi, dacă îl cumperi, mesteci alimentul de 50 de ori înainte să-l înghiți pentru a da impresia creierului că mănâncă sănătos? Și, apropos, ai obsesia hranei sănătoase și crezi că orice aliment ar putea să-ți provoace… Doamne, ferește!

Dacă te confrunți cu toate aceste probleme, nu este vorba de ipohondrie. NU neapărat! Iată ce spun specialiștii…

Despre ce este vorba? Ei bine, ai putea avea o tulburare numită ortorexie sau obsesia mâncatului sănătos, potrivit AFP citat de Agerpres.

Ortorexia face obiectul unui număr mic de cercetări și poate fi identificată printr-un test alcătuit din zece întrebări şi elaborat de Steven Bratman, medic american care a dat în 1995 acest nume unei tulburări de care suferea chiar el.

”Dacă pacientul face o distincţie între alimentele sănătoase şi nesănătoase, iar emoţii puternice şi disproporţionate îl invadează în legătură cu alimentele nesănătoase, iar acest lucru are un impact asupra vieţii sale cotidiene, se confruntă probabil cu ortorexie”, a spus Alexandre Chapy, un psiholog francez, mai precizează aceeași sursă.

Cam ca anorexia, dar mai grav

Ortorexia are o ”proximitate” cu anorexia, precizează psihologul francez, dar există şi o diferenţă între cele două: ”Un ortorexic nu vrea să piardă în greutate”, obiectiv pe care îl urmăreşte o persoană cu anorexie.

”Persoanele ortorexice valorizează mai puţin imaginea corporală estetică, ci îşi privesc corpul prin prisma sănătăţii”, a precizat dieteticiana Laurence Myr.

Mai mult decât dorinţa de a fi într-o stare bună de sănătate, ”le e teamă să nu fie otrăvite de pesticide sau de alimente, să moară de cancer”, a mai precizat Alexandre Chapuy.

Aceste persoane adoptă regimuri alimentare stricte, care nu sunt, în sine, problematice, ”atâta timp cât nu suferim, nu ne izolăm, iar sănătatea nu este afectată”, a subliniat psihologul.

Tulburare alimentară

Potrivit lui Laurence Myr, cu toate acestea, persoanele care urmează regimuri specifice suprimând anumite tipuri de alimente ar putea fi ”mai înclinate spre a dezvolta o tulburare” alimentară.

”Dezvoltarea unor comportamente extrem de stricte, aşa cum procedează o persoană ortorexică, determină probleme sociale” şi poate crea ”o busculare” spre un comportament obsesional nefast, a adăugat ea.

În contextul diferitelor scandaluri agro-alimentare, cum ar fi recentele contaminări ale ciocolatei sau pizzei cu bacterii, ”încrederea consumatorilor este foarte slăbită”.

Cu toate că nu există încă cifre despre cât de gravă este situația, ca și număr de persoane ce suferă de această tulburare pe plan global, s-ar părea că există o prevalență.

Astfel, mai spune nutriționista Myr, se remarcă prevalența fenomenului la ”sportivi, studenţi la medicină, cercetători sau dieteticieni”.

Apropos, tu câte ore petreci citind etichete de pe ambalaje…?

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel