luni, iunie 27, 2022

Ai peste 50 de ani? Acest test de 10 secunde îți dezvăluie dacă ai dublu risc de a muri.

Dacă ai 50 de ani sau mai mult, încearcă să stai pe un picior și să-ți ții echilibrul timp de 10 secunde. Dacă o poți face, felicitări! Probabil că ești destul de sănătos. Dacă, totuși, nu reușești, oamenii de știință ne dau o veste proastă: riscul de moarte este dublat față de cei care reușesc să-și țină echilibrul.

Te-ar mai interesa: Horoscopul săptămânii 27 iunie-3 iulie. Săptămână ...

Ai peste 50 de ani? Acest test de 10 secunde dezvăluie dacă ai dublu risc de a muri

Aceasta este concluzia prezentată într-un studiu publicat în British Journal of Sports Medicine. Cercetătorii au descoperit că persoanele de vârstă mijlocie și în vârstă se confruntă cu un risc dublat de deces din orice motiv în următorul deceniu dacă nu reușesc să stea pe un picior timp de 10 secunde sau mai mult.

Descoperirile sugerează că evaluările echilibrului ar trebui să fie incluse în controalele de rutină pentru sănătate și fitness.

„În acest context, disponibilitatea unor instrumente de evaluare a echilibrului simple, ieftine, fiabile și sigure, care ar putea ajuta la prezicerea supraviețuirii, ar putea fi benefică pentru profesioniștii din domeniul sănătății care evaluează și tratează adulții în vârstă”, au scris autorii studiului.

Te-ar mai interesa: Ingredientul care răspândește cancerul în corp. Me...

Pentru experiment, echipa a efectuat controale de sănătate și fizice a aproximativ 1.700 de participanți cu vârsta cuprinsă între 51 și 75 de ani, din 2009 până în 2010. Ca parte a procesului, cercetătorii au cerut voluntarilor să stea pe un picior timp de 10 secunde, cu piciorul liber sprijinit pe spatele piciorului lor, în picioare și cu brațele întinse.

De asemenea, li s-au permis trei încercări pe fiecare picior. Aproximativ 21% dintre participanți au picat testul. Probabilitatea de eșec a crescut cu vârsta între 71 și 75 de ani care eșuează mai mult de jumătate din timp (54 la sută).

Te-ar mai interesa: Cel mai sănătos tip de brânză. Protejează ficatul ...

Testul de 10 secunde oferă feedback rapid și obiectiv pentru pacient și profesioniștii din domeniul sănătății

În perioada de monitorizare a următorilor zece ani, autorii studiului au descoperit că cei care au picat testul au avut rate semnificativ mai mari de deces pe parcursul a zece ani. Aproximativ 17,5% dintre cei care nu au reușit au murit într-un deceniu, comparativ cu 4,6% dintre cei care au trecut testul.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că cei care au eșuat tindeau să fie mai nesănătoși „cu un procent mai mare de participanți având boală coronariană, hipertensiune arterială, dislipidemie și obezitate”, au scris ei.

Te-ar mai interesa: Detoxifiere. Ce reguli ar trebui sa respecti? Sfat...

În total, luând în considerare sexul, vârsta și condițiile medicale preexistente, cei care nu au reușit testul de 10 secunde au avut un risc cu 85% mai mare de deces din orice cauză în următorii zece ani.

Cu toate acestea, trebuie ținut cont de faptul că este vorba de un studiu observațional cu multă corelație implicată. Cercetătorii nu știu sigur ce o cauzează, deși este foarte probabil să fie o stare de sănătate precară.

Te-ar mai interesa: Melania Medeleanu: „Este teribil să-ţi muşti...

Oricum, echipa a scris că testul de 10 secunde „oferă feedback rapid și obiectiv pentru pacient și profesioniștii din domeniul sănătății în ceea ce privește echilibrul static”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private