Sari la conținut

Ai peste 50 de ani? Căsătoria poate preveni diabetul de tip 2. Ce spun oamenii de știință despre beneficiile căsătoriei pentru sănătate

Oameni in varsta
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Nu mai folosi aceste 5 fraze despre bătrânețe!

Căsătoria poate preveni diabetul de tip 2. Oamenii de știință au descoperit că indivizii, în special cei peste 50 de ani, tind să aibă mai multă grijă de sănătatea lor dacă sunt căsătoriți.

O soție sau un soț te-ar putea ajuta să menții un nivel scăzut al zahărului din sânge, scăzând riscul de a dezvolta diabet, potrivit unui studiu recent.

O echipă din Luxemburg și Canada a observat că atât soții, cât și soțiile prezentau niveluri mai scăzute ale zahărului din sânge, care au scăzut în medie cu 0,21%. Această cifră a fost semnificativă statistic în comparație cu persoanele care au fost singure din cauza preferinței, decesului sau divorțului.

Ce spun oamenii de știință despre beneficiile căsătoriei pentru sănătate

„Pentru a da contextul rezultatelor noastre, alte studii au sugerat că o scădere cu 0,2% a nivelului mediu de zahăr din sânge al populației ar putea reduce mortalitatea în exces cu 25%”, a subliniat dr. Katherine Ford, autorul corespunzător de la Universitatea din Luxemburg.

Acest avantaj de sănătate era evident indiferent de calitatea relației conjugale, fie că era armonioasă sau discordantă. Echipa internațională de cercetare a concluzionat că simpla conviețuire cu o altă persoană a oferit acest beneficiu pentru sănătate.

„Am descoperit că starea civilă, spre deosebire de nivelul de sprijin sau de tensiune din cadrul căsătoriei, părea să influențeze nivelul mediu de zahăr din sânge la această populație cu risc de diabet de tip 2”, spune dr. Ford într-un comunicat de presă.

„Identificarea și abordarea obstacolelor care împiedică formarea de parteneriate romantice pentru adulții în vârstă interesați să urmărească aceste relații ar putea avea beneficii ulterioare.”

Studiile anterioare au confirmat beneficiile căsătoriei pentru sănătate, deoarece persoanele căsătorite au tendința de a avea rate mai scăzute de îmbolnăvire. Este mai puțin probabil să sufere de depresie și prezintă un risc mai mic de a dezvolta afecțiuni precum hipertensiunea arterială sau colesterolul crescut.

Acest studiu ar putea ajuta medicii generalisti în identificarea pacienților vulnerabili.

„Vârsta, stereotipurile adulților în vârstă „asexuați”, deteriorarea sănătății fizice și mintale și lipsa oportunităților sociale sunt toate menționate ca obstacole în calea întâlnirilor și a conexiunii sociale”, adaugă dr. Ford.

Ai peste 50 de ani? Căsătoria poate preveni diabetul de tip 2

Riscul de diabet de tip 2, o formă asociată cu dietele nesănătoase și cu lipsa exercițiilor fizice, a fost asociat cu izolarea socială, singurătatea, aranjamentele de viață, sprijinul social și dimensiunea rețelei sociale.

Pentru acest studiu, publicat în BMJ Open Diabetes Research & Care, cercetătorii au analizat datele de la 3.335 de persoane mai în vârstă folosind Studiul Longitudinal al Îmbătrânirii în engleză (ELSA). Participanții au fost urmăriți timp de un deceniu, furnizând probe regulate de sânge și răspunzând la întrebări despre starea lor civilă și calitatea relațiilor lor. Aproximativ trei sferturi dintre respondenți erau fie căsătoriți, fie trăiau în concubinaj.

Analiza de-a lungul timpului a arătat, de asemenea, că persoanele care au experimentat divorțul aveau mai multe șanse de a dezvolta prediabet – o stare de zahăr din sânge ridicat care poate duce la diabet în general.

Cu toate acestea, calitatea relației nu a influențat semnificativ nivelul mediu de glucoză din sânge. Această constatare sugerează că prezența unei relații, indiferent de natura ei, este mai importantă.

„În general, rezultatele noastre au sugerat că a fi într-o căsătorie sau o relație de conviețuire a fost invers legat de nivelul zahărului din sânge, indiferent de nivelul de susținere a soțului sau de tulpina. Aceste relații păreau să ofere un efect protector peste pragul prediabetului”, conchide dr. Ford.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel