vineri, iunie 2, 2023

Multe persoane se confruntă cu risc crescut de boli coronariene din cauza stresului şi a stilului de viaţă greşit, care implică o dietă bogată în sare şi grăsimi, sedentarism, tabagism cronic sau consumul excesiv de alcool.

De asemenea, moştenirea genetică poate avea un rol important în declanşarea bolilor cardiovasculare, fie că este vorba de diabetul de tip 2 sau hipertensiunea arterială.

Te-ar mai interesa: Avertisment pentru DIABETICI: atenție la ACEST „ef...

Medicii atrag atenţia că un criteriu important de diagnostic este şi apariţia unui semn distinctiv pe lobul urechii, aşa-numitul „semn Frank”. Este adesea bilateral, în același loc pe fiecare ureche.

Este vorba de apariţia unor pliuri oblice pe lobul urechii ca nişte riduri groase, care se numesc semnul lui Frank, semn care în peste 70% din cazuri are legătură directă cu ateroscleroza la nivel carotidian și mai ales coronarian. Este corelat direct cu evenimente coronariene majore.

Aceste pliuri reflectă o insuficientă circulație sangvină locală, un proces similar având loc și la nivelul arterelor coronare. Cuta distinctivă se află de obicei la un unghi de 45° și se extinde în diagonală.

Te-ar mai interesa: Simptome care apar în toate tipurile de cancer și ...


Cum a fost descoperit acest indiciu pentru bolile cardiovasculare

Semnul de la nivelul urechii este denumit după numele medicului Sanders T. Frank, care l-a descris pentru prima dată în 1973 și l-a asociat cu riscul de boală cardiovasculară.

El a redactat o scrisoare către New England Journal of Medicine, în care arată că rezultatele cercetărilor sale duc la concluzia că există o posibilă legătură între cutele diagonale de pe lobul urechii și bolile de inimă.

Te-ar mai interesa: Prea mult fier în sânge. Sideremia mare, semn de a...

Unele studii susțin că prezența pliurilor periauriculare se asociază cu boli cardiovasculare indiferent de factorii de risc tradiționali, cum ar fi dislipidemia, diabetul zaharat sau fumatul.

Studii recente au sugerat că semnul lui Frank poate fi un marker al aterosclerozei generalizate. Cutele de pe lobul urechii semnalează de asemenea obstrucția arterelor carotide, ceea ce presupune riscul de accident vascular cerebral ischemic.

Te-ar mai interesa: SCANDAL ÎN SĂNĂTATE: Absolvenții cu note mici la R...

Arterele coronariene se termină în zona urechilor, ceea ce indică faptul că problemele vasculare din această zonă sunt strâns legate de disfuncțiile coronariene ce stau la baza infarctului miocardic.

Printre celebritățile care au semnul lui Frank se numără Mel Gibson, Tom Cruise și Steve Spielberg.

 

Valoare predictivă a pliului urechii

Totuși, experții susțin că nu întotdeauna cuta indică o boală, așa că cei mai mulți recomandă un consult amănunțit din partea unui specialist. Mulți cercetători au studiat valoare predictivă a pliului urechii pentru boala coronariană de-a lungul timpului.

Te-ar mai interesa: Ce simți când ți se înfundă arterele. Semne de ala...

Prevalența de semn Frank crește odată cu vârsta. Acest semn este mai frecvent la bărbați decât la femei. Conform studiilor statistice, prezența acestei falduri pare să fie predictivă a bolilor coronariene și a aterosclerozei, la un subiect peste 50 de ani și sub 70 de ani.

Asocierea este extrem de semnificativă; „Sensibilitatea semnului lui Frank atinge 75%, specificitatea sa 57,5%, iar valoarea sa predictivă pozitivă este de 80,3%. Cu toate acestea, valoarea prognozată depinde și de sexul individului: este mult mai mică pentru femei (50%) decât pentru bărbați (84,7%) ”.

Medicii atrag atenţia că înainte de orice intervenție chirurgicală care necesită anestezie generală, pacienții cu acest semn ar trebui să fie supuși unei evaluări medicale amănunțite.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private