Sari la conținut

Ai suferit un AVC în somn? Iată ce trebuie să faci urgent! Atenție, orice minut contează!

Sursă foro: arhiva doctorulzilei.ro
Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală, iar tratamentul imediat este crucial

Din cuprinsul articolului

Ai suferit un AVC în somn? Iată ce trebuie să faci urgent! Atenție, orice minut contează! Cele mai multe accidente vasculare se produc în somn, spre dimineață.

Știați că cele mai multe accidente vasculare cerebrale (AVC) se produc în timp ce dormim? Din păcate, tot mai mulți oameni suferă astfel de accidente când dorm și de aceea este greu să-și dea seama ce au pățit.

Timpul este vital în astfel de situații, dar tocmai asta e problema: se pierde timp prețios pentru că este greu să înțelegi ce ți s-a întâmplat.

Vorbim de atac cerebral, când un flux sangvin slab către creier duce la moartea celulelor. Există două tipuri principale: cel ischemic, cauzat de lipsa fluxului sangvin și hemoragic, din cauza sângerării.

Repercusiunile unui atac cerebral depind de zona creierului care a fost afectată. 40% dintre cei care supraviețuiesc unui AVC rămân cu sechele pe viață.

Fiecare a cincea persoană moare în primele patru săptămâni de după un AVC, notează edițiadedimineață.ro.

Cum prevenim

Experții în prevenirea atacului cerebral recomandă minimum 150 de minute de mișcare moderată în fiecare săptămână. Printre variantele avansate sunt mersul pe jos și pe bicicletă.

„Nu există date exacte privind numărul de atacuri cerebrale care au loc în somn. Mulți au impresia că li s-a întâmplat în momentul în care s-au trezit.

Plecăm de la premisa că cel puțin 10% sunt cazuri de wake-up-strokes, adică persoanele se trezesc cu simptome de AVC”, susține Wolf-Rudiger Schabitz, purtător de cuvânt al Societății Germane pentru Studierea Cancerului.

Există două tipuri de AVC în somn. Există posibilitatea unui AVC minor cu simptome de scurtă durată, în care persoana afectată nu recunoaște atacul ischemic tranzitoriu.

„Simptome precum problemele de vedere, senzația de slăbiciune și blocarea simțurilor pot trece neobservate în somn. În cele mai multe cazuri, un AVC minor prevestește unul major, astfel că trebuie tratat ca un semnal de alarmă și acționat medical de îndată.

Inclusiv un AVC minor în somn, neobservat la timp, poarte duce la repercusiuni grave cu fiecare minut care trece. Într-un minut mor aproape două milioane de celule în creier.

Ar fi ideală o intervenție chirurgicală în cel mult 4.5 ore de la declanșarea atacului cerebral. Orice e peste… diminuează considerabil șansele de supraviețuire”, susține expertul în neurologie, citat de t-online și edițiadedimineață.ro.

Statistic vorbind, AVC se produce foarte des dimineața, de cele mai multe ori deja în somn. Asta ne împiedică de multe ori să înțelegem ce ni se întâmplă, notează edițiadedimineață.ro.

De aceea este foarte important să acționăm rapid pentru că orice minut contează.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel