Sari la conținut

Cea mai periculoasă boala care îi poate afecta pe cei trecuți de 40 de ani

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cele șapte fructe cu IG ridicat periculoase pentru diebatici

Noul studiu a fost publicat recent într-un raport care analizează companiile, investitorii și centrele de cercetare axate pe diabet și a constatat că diabetul nu este diagnosticat în 40% din timp, ceea ce duce la apariția bolii. Se concluzionează că numărul persoanelor este în creștere.

Aproximativ 40% dintre persoanele cu diabet din întreaga lume sunt nediagnosticate, potrivit unui nou studiu. Majoritatea persoanelor nediagnosticate trăiesc în Africa (60%), urmată de Asia de Sud-Est (57%) și Pacificul de Vest (56%). Acest lucru este potrivit celui mai recent studiu Global Diabetes Industry Outlook 2023, cel mai mare studiu de acest gen, potrivit The Guardian.

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății recomandă tuturor persoanelor cu vârsta trecute de 40 de ani să li se analizeze glicemia la fiecare trei ani, cu condiția să nu fie predispuse la diabet. Dacă există factori de risc, examinarea se repetă o dată pe an.

Și, bineînțeles, ar trebui să vă faceți un test de zahăr din sânge dacă aveți simptome precum gura uscată, sete constantă, foame constantă, mâncărimi ale pielii și mucoaselor, urinare frecventă, inclusiv noaptea, scădere în greutate, modificări ale vederii și oboseală.

Boala care a blocat infrastructura limitată de asistență medicală

Sasha Korogodski, cercetătorul principal al raportului, a declarat că peste 530 de companii s-au dovedit a fi specializate în diagnosticarea diabetului în întreaga lume, dar doar 33 sunt situate în Africa, Asia de Sud-Est și Pacificul de Vest. „Infrastructura limitată de asistență medicală, inclusiv lipsa de profesioniști din domeniul sănătății și echipamente de diagnosticare, poate împiedica diagnosticarea precoce a diabetului”, a spus Korogodski.

Cercetarea analizează peste 2.800 de companii, 1.500 de investitori și 80 de centre de cercetare și dezvoltare axate pe această afecțiune. Raportul spune că „diferența puternică” în tratament „subliniază nevoia presantă de a îmbunătăți accesul la îngrijirea diabetului la scară globală”.

insulina
Sursă foto: GETTY Images

Caroline Mbindyo, directorul executiv al Amref Health Innovations, parte a ONG-ului Amref Health Africa, a declarat că jumătate dintre africani nu au acces la asistența medicală de care au nevoie, fiind oameni care locuiesc în zone îndepărtate, la ore sau chiar zile distanță de o unitate de tratament. Insulina costă aproape o lună de salariu în țările mai sărace „Realitatea este că timpul și cheltuielile necesare pentru a face această călătorie înseamnă că nici măcar nu este o opțiune pentru mulți din aceste comunități.

Le este imposibil să ajungă la aceste servicii”, a spus ea. În 2021, aproape 7 milioane de decese în întreaga lume au fost rezultatul diabetului zaharat, în ciuda celor peste 970 de miliarde de dolari cheltuiți pentru tratament, potrivit cercetării. Majoritatea organizațiilor din raport sunt situate în SUA. Cazurile de diabet sunt în creștere Peste 70 de companii producătoare de medicamente pentru diabet (55%) sunt în SUA, cu 17% în Europa.

Profesii cu risc mai mare de diabet

Cercetătorii au studiat condițiile de viață și de muncă ale pensionarilor cu boala menționată de tip 2. S-a dovedit că starea îndelungată într-o cameră fără fereastră sau când aceasta nu este suficient de mare provoacă o creștere a glicemiei. În același timp, chiar dacă lucrezi 8 ore într-un birou cu ferestre mari, această cifră rămâne în limitele normale.

Pe baza acestui fapt, oamenii de știință ajung la concluzia că lucrând în lumină artificială, o persoană riscă nu numai să-și piardă vederea bună și să se „împrietenească” cu depresia, ci și să creeze condiții „ideale” pentru ca organismul să dezvolte diabet.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel