Sari la conținut

Alăptatul în public: pro sau contra? Fotografia care a scandalizat internetul!

alaptare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Beneficiile alaptarii pentru mame

Din cuprinsul articolului

Potrivit legii L67/2018, femeile din România pot alăpta în public, iar localurile care evacuează o mamă ce își alăptează copilul în spațiul public poate primi o amendă cuprinsă între 100 și 2000 de lei.

Proiectul de lege, L67/2018 , privind alăptarea în spații publice, alocă următoarele fapte ca fiind contravenții:

„Evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil de până la 24 de luni; interzicerea în orice mod a alăptării în spaţii publice a unui copil de până la 24 de luni; refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.

Contravenţiile prevăzute se sancţionează cu amendă contravenţională de 100 – 500 lei dacă dacă fapta este săvârşită către o persoană fizică şi cu amendă contravenţională de la 1.000 la 2.000 de lei dacă fapta este săvârşită de o persoană juridică sau de către o entitate înregistrată la Registrul Comerţului”, scrie în propunerea legislativă amendată de comisia juridică.

O mămică a povestit pe rețelele sociale că fetița ei de un an și jumătate a cerut să fie alăptată în timp ce era în Ikea, și deoarece micuța plângea foarte tare, aceasta s-a simțit nevoită să alăpteze chiar în mijlocul magazinului, sub privirile curioase ale trecătorilor.

Fotografia care a scandalizat internetul

„Mi-am pierdut vocea în Ikea. Lilly a cerut să fie alăptată în mijlocul magazinului și chiar dacă poate părea că nu îmi pasă de ce spun cei din jur când vine vorba de alăptatul în public, m-am trezit încercând să găsesc un raion gol, pentru a evita privirile celor din jur. De parcă ar fi trebuit să îmi fie rușine de faptul că îmi hrănesc copilul!

Apoi, o familie a trecut pe lângă noi și nu se mai opreau din privit și șoptit. La un moment dat, au început să radă, iar mie îmi venea să intru în pământ de rușine. Pentru că sunt unul din acei „overthinkers”, care își fac exagerat de multe scenarii în cap și își pun o mulțime de întrebări. Și uite așa zile întregi am continuat să mă gândesc la momentul în care acei oameni au râs când au trecut pe lângă mine și Lilly și să mă întreb: Oare ce aș fi putut spune? Nu nepărat ce le-aș fi putut spune lor, ci mie? Dar lui Lilly?”, a scris femeia pe Facebook.

Postarea mămicii a stârnit reacții din ambele tabere: pro și contra alăptare în public.

„Nu te mai învinovăți! A fost o situație care te-a luat prin surprindere. Legat de oamenii care au trecut pe lângă voi și au râs, gândește-te că poate ei nu știu acum ce ai simțit în momentul în care au făcut asta, dar știu faptul că nu le-ai validat părerile reacționând la râsetele lor. Ai făcut bine că i-ai ignorat, că nu le-ai spus nimic. Uneori, tăcerea valorează mai mult decât o mie de cuvinte. Gândește-te că printre cei care au trecut pe lângă tine în acel moment, au fost și mame care te-au admirat pentru faptul că nu ți-a mai păsat de nimic și ți-ai alăptat copilul. Lor le-ai dat speranță, le-ai dat voce”, a scris o mămică la postarea respectivă.

„Și bebelușii trebuie să mănânce! Nu e normal să îți ții copilul nemâncat doar pentru că cei din jur cred că alăptatul în public e ceva rușinos, care nu se face. Nu e normal ca o mamă să se simtă conștientă de sine sau chiar să-i fie rușine să-și hrănească copii ORIUNDE. Dacă mamele simt că ar trebui să se ascundă într-o toaletă publică pentru a-și hrăni bebelușii, avem o mare problemă! Iar celelalte mame care critică alte mame că alăptează în public, evident, nu au avut niciodată curaj să facă asta, așa că preferă să le pună la zid pe celelalte mămici cărora nu le mai pasă de nimic când vine vorba de copiii lor”, a mai scris o femeie.

Au existat însă și comentarii care au blamat-o pe mămică:

„Văd că poartă o haină foarte mare pe ea. De ce nu a folosit-o ca să se acopere? Ar fi trebuit să fie mai discretă. Nu mă înțelegeți greșit, susțin alăptatul, mi-am alăptat și eu de multe ori copilul în public, dar dacă ai fi trecut pe lângă mine în timp ce făceam asta, nu ți-ai fi dat seama. Cu toții trebuie să facem pipi, dar asta înseamnă că facem asta în fața celorlalți”, a scris o internaută.

Răspunsurile la mesajul ei nu au întârziat să apară: „Tu nu mănânci în fața celorlalți? Sau când faci asta, te acoperi sau te ascunzi în toaletă? A face pipi nu e același lucru cu a-ți alăpta copilul în public”, sună cel mai apreciat comentariu la reacția femeii.

„Există și altă cale prin care puteai să faci asta, altă decât să te pozezi într-o haină de blană în timp ce îți alăptezi copilul la sân în public, așteptând parcă reacții din partea celor din jur. Cred că ar trebui să fim mai discrete când alăptăm în public. Nu zic să ne ascundem în toalete, dar cred că ne putem acoperi câtuși de puțin, pentru a nu da curs comentariilor dar și pentru a-i oferi copilului puțină intimitate”, a mai scris o mămică.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel