duminică, august 7, 2022

În urma unui rapotr, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF  au transmis o alarmă roșie: A reapărut epidemia de rujeolă şi poliomielită la copii.

„Vorbim despre o alertă roşie pentru sănătatea copiilor. Suntem martorii celei mai mari scăderi continue a imunizării infantile într-o generaţie”, a declarat, într-un comunicat, Catherine Russell, directoarea generală a UNICEF.

Te-ar mai interesa: Predicții RUNE 4-14 august. Câștig pe toate planur...

OMS: Epidemie de rujeolă şi poliomielită la copii

Proporţia copiilor cărora le-au fost administrate cele trei doze de vaccin contra difteriei, tetanosului şi poliomielitei (DTP) a scăzut de la 86% în 2019 la doar 81% în 2021, potrivit agerpres.ro.

Acest vaccin este utilizat ca indicator-cheie al acoperirii vaccinale la nivel global. Această scădere înregistrată în 2020 şi 2021 urmează unui deceniu de progrese.

Catherine Russell: „Consecinţele se măsoară în număr de vieţi”, a adăugat ea.

Circa 25 de milioane de copii au ratat astfel una sau mai multe doze de vaccin DTP în 2021. Cu două milioane mai mulţi decât în 2020 şi cu şase milioane mai mult decât în 2019.

Te-ar mai interesa: Fructele verzi care pot reduce cancerele cu peste ...

Printre aceşti 25 de milioane, 18 milioane nu au fost imunizați cu nicio doză, fiind vorba despre copii din ţări cu venituri medii sau mici – în special în India, Nigeria, Indonezia, Etiopia şi Filipine.

Cauzele acestei scăderi sunt multiple: conflicte, dezinformare şi probleme de aprovizionare sau de continuitate a administrării legate de pandemia de COVID-19.

Au existat speranţe ca în anul 2021 să înceapă o recuperare după perioadele de lockdown, în schimb însă, ratele de vaccinare au continuat să scadă, fenomen înregistrat în toate regiunile lumii.

Te-ar mai interesa: Laptele de aur, băutura MINUNE: ajută creierul, te...

Această acoperire foarte slabă a determinat apariţia unor epidemii evitabile de rujeolă şi poliomielită în ultimele 12 luni, subliniază raportul.

sistem imunitar slăbit

Circa 24,7 de milioane de copii au ratat prima doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021, cu cinci milioane mai mulţi decât în 2019. Iar alţi 14,7 milioane de copii nu au primit cea de-a doua doză. Acoperirea vaccinală pentru prima doză împotriva rujeolei era astfel de 81% în 2021, cea mai scăzută rată din 2008.

Te-ar mai interesa: Cum ne protejăm pancreasul și colonul? 3 sfaturi d...

Aceste veşti proaste vin în contextul unor rate de malnutriţie de asemenea în creştere. Un copil malnutrit are deja un sistem imunitar mai slăbit şi este aşadar mai susceptibil de a dezvolta forme grave ale acestor maladii de altfel evitabile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private