Sari la conținut

ALARMANT! Cutremur în România: Trei seisme într-un interval de doar 4 ore

cutremur in România
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
cutremur in romania

ALARMANT! Cutremur în România: Trei seisme într-un interval de doar 4 ore

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a raportat producerea a trei cutremure, vineri dimineață. Unul dintre ele a fost localizat în Prahova, iar celelalte două în zona seismică Vrancea.

Astfel, potrivit sursei citate, primul cutremur s-a produs la ora 1:45, iar al doilea la ora 4:37, ambele în zona seismică Vrancea, la adâncimea de 115, respectiv 80 de km și au avut magnitudinea de 2,5, repsectiv 2,9 grade.

Al treilea cutremur s-a produs la ora 5:41, în județul Prahova, la 8 km de Ploiești, la adâncimea de 9,7 km și a avut avut magintudinea de 2,9 grade, potrivit realitatea.net.

 

Recomandări în caz de cutremur

„Repetitio est mater studiorum. Aşadar, pentru a avea o reală eficienţă noţiunile de prim ajutor trebuie să fie cunoscute precum alfabetul sau tabla înmulţirii. Este nevoie de introducerea unor ore de educaţie pentru sănătate care să ne permită să ştim cum să acţionăm atât pentru a ne proteja pe noi, cât şi pentru a-i salva pe alţii în caz de cutremur sau alte catastrofe”, a declarat pentru Agerpres dr. Tudor Ciuhodaru.

Ce să facem în timpul producerii unui cutremur dacă ne aflăm într-o clădire.

„Procedurile recomandate în Japonia şi Statele Unite (‘duck, cover and hold’) sunt simple şi asigură protecţia individuală prin trei mişcări simple: ghemuit, acoperit şi protejat. Pentru protecţie este preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele. Vă puteţi adăposti lângă diverse obiecte solide, care vă pot proteja lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prăbuşire”, a arătat Ciuhodaru.

Recomandări de la dr. Tudor Ciuhodaru

„Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari: între două paturi, două maşini, între două rânduri de birouri, ce delimitează aşa-zisul triunghi al supravieţuirii, sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spălat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi.

Dacă sunteţi în bucătărie, în primul rând trebuie să închideţi aragazul şi îndepărtaţi-vă de bufetul din care poate cădea vesela. Dacă sunteţi în pat, rămâneţi acolo şi acoperiţi capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este aşezat patul nu e recomandat să aveţi tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur”, a precizat Tudor Ciuhodaru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel