Sari la conținut

Alarmant! Dacă ai pisică trebuie să citești asta! Vezi la ce riscuri te expui fară să îți dai seama!

risc de boala pentru proprietarii de pisici
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Eşti stăpân de pisică? Noile studii efectuate de cercetătorii australieni arată că pisicile , ca animale de companie, ar putea dubla riscul unei persoane de a suferi tulburări legate de schizofrenie.

Psihiatrul John McGrath și echipa sa de la Centrul Queensland pentru Cercetare în Sănătate Mintală au analizat 17 studii care se întind pe o perioadă de patru decenii, provenind din 11 țări diferite. Aici intră și SUA și Regatul Unit, potrivit The Brighter Side.

Ce șanse au proprietarii de pisici să dezvolte tulburări legate de schizofrenie

riscuri la care se expun proprietarii de pisici
Sursă FOTO: Unsplash

Scopul a fost acela de a dezlega legătura dintre pisici, ca animale de companie, și incidența afecțiunilor legate de schizofrenie.

”Am găsit o asociere între pisici, ca animale de companie, și șansele crescute de a dezvolta tulburări legate de schizofrenie”, a declarat dr. John McGrath, autorul principal al studiului.

Această descoperire a provocat interesul pentru o ipoteză lansată pentru prima dată într-un studiu din 1995: ideea că expunerea la parazitul Toxoplasma gondii, care se întâlnește în mod obișnuit la pisici, ar putea fi un potențial declanșator al schizofreniei.

parazitul Toxoplasma gondii
Toxoplasma gondii, un parazit în mare parte inofensiv, se transmite prin diferite mijloace. El se transmite inclusiv prin carnea insuficient gătită și apa contaminată. Cu toate acestea, cea mai bună cale de transmitere este prin contactul cu o pisică infectată sau cu fecalele acesteia.

Se estimează că 40 de milioane de oameni numai în Statele Unite ar putea găzdui acest parazit. Adesea, nu au niciun simptom perceptibil. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit efecte deosebite asociate cu infecțiile cu T. gondii.

Odată ajuns în corpul uman, T. gondii are capacitatea de a se infiltra în sistemul nervos central și de a influența neurotransmițătorii.

De-a lungul timpului, acest parazit a fost legat de o serie de modificări ale personalității
apariția simptomelor psihotice și dezvoltarea anumitor tulburări neurologice, inclusiv schizofrenia.

Pisica
Sursa foto: Pixabay

 

Asocieri între a avea o pisică și tulburările legate de schizofrenie

Simpla prezență a unei asocieri între a avea o pisică și tulburările legate de schizofrenie nu stabilește definitiv cauzalitatea. De asemenea, nici nu confirmă că parazitul a fost transferat de la o pisică la om.

Un studiu din cele 17 nu a găsit nicio asociere semnificativă între deținerea unei pisici, înainte de vârsta de 13 ani, și dezvoltarea ulterioară a schizofreniei.

Cu toate acestea, s-a descoperit o legătură notabilă atunci când deținerea pisicilor a fost restrânsă la un anumit interval de vârstă (între 9 și 12 ani). Asta sugerează că intervalul de timp critic pentru expunerea pisicilor rămâne incert.

Studiile nu pot dovedi definitiv o relație cauzală

Cincisprezece din cele 17 studii examinate au fost studii caz-control, care nu pot dovedi definitiv o relație cauzală și adesea nu reușesc să țină seama de factorii care ar fi putut influența atât expunerea, cât și rezultatul.

Mai mult, un număr notabil al studiilor revizuite au fost considerate de calitate scăzută, limitare recunoscută chiar de autori.

Consecvența constatărilor din diferitele studii ridică, de asemenea, întrebări. În timp ce studiile de calitate superioară au indicat asocieri în modele neajustate, aceste legături ar fi putut fi influențate de alți factori care nu au fost luați în considerare.

În Statele Unite, un studiu care a implicat 354 de studenți la psihologie nu a reușit să stabilească o legătură între deținerea pisicilor și scorurile de schizotipie.

Cu toate acestea, cei care au fost mușcați de pisică au prezentat scoruri mai mari, sugerând un rol potențial al incidentelor legate de feline în influențarea rezultatelor sănătății mintale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel