Sari la conținut

ALARMANT. Nucleul Pământului și-a inversat rotația. Cum simt oamenii modificările? (VIDEO)

Planeta
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Planeta, in pericol

În adâncul Pământului se află nucleul, asemenea unei mingi metalice solide care se rotește independent de planeta noastră, o bilă care se rotește în interiorul unei alte bile.

În prezent, cercetătorii susțin că rotația nucleului Pământului a încetinit atât de mult încât și-a inversat rotația, dar efectele pe termen scurt și mediu sunt total necunoscute, informează CNN.

Potrivit specialiştilor, Pământul are nevoie de aproximativ 24 de ore pentru a încheia o rotaţie în jurul propriei axe. În trecut însă, planeta noastră se învârtea mult mai repede, o zi având doar 2 – 3 ore. Atracţia gravitaţională a Soarelui şi a Lunii au contribuit la încetinirea acestei viteze de rotaţie de-a lungul miliardelor de ani. Acest efect este cunoscut drept „frânare mareică”.

În prezent, viteza de rotaţie a planetei continuă să scadă, iar durata unei zile creşte cu aproximativ 1,8 milisecunde pe secol.

Rotația nucleului s-a schimbat dramatic

Acest miez interior a intrigat cercetătorii încă de la descoperirea sa de către seismologul danez Inge Lehmann în anul 1936, iar modul în care se mișcă – viteza și direcția de rotație – a fost în centrul unei dezbateri care a durat zeci de ani.

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că rotația nucleului s-a schimbat dramatic în ultimii ani, însă oamenii de știință au rămas divizați cu privire la ceea ce se întâmplă exact și cu ce efecte asupra omenirii, dar şi asupra florei şi faunei la modul general.

Fenomenul nu poate fi observat în mod direct

O parte a problemei constă în faptul că interiorul Pământului este imposibil de observat sau de eșantionat direct. Seismologii au obținut informații despre mișcarea nucleului interior examinând modul în care se comportă undele provenite de la cutremurele mari care lovesc această zonă.

Variațiile dintre undele de intensitate similară care au trecut prin nucleu în momente diferite au permis oamenilor de știință să măsoare schimbările de poziție ale nucleului interior și să calculeze rotația acestuia

Oamenii de știință rămân divizați cu privire la ceea ce se întâmplă și care este semnificația acestui fenomen. Una dintre dificultăți ține de faptul că interiorul Pământului este imposibil de observat și de eșantionat în mod direct.

Date despre ce se întâmplă în miezul Pământului

Seismologii obțin informații despre mișcarea nucleului interior examinând modul în care se comportă undele produse de cutremurele mari ce lovesc această zonă din centrul Pământului.

Diferențele dintre undele de intensitate similară care au traversat nucleul la momente diferite au permis oamenilor de știință să măsoare schimbările sale de poziție și să calculeze rotația acestuia.

„Rotația diferențială a nucleului interior a fost propusă ca fenomen în anii ’70 și ’80, dar abia în anii ’90 au fost publicate dovezi seismologice”, spune dr. Lauren Waszek, lector la Universitatea James Cook din Australia. Însă cercetătorii rămân în dezacord cu privire la modul de interpretare.

Dezacordul vine, în primul rând, pe seama dificultății de a face observații detaliate asupra miezului interior. Contează, de asemenea, depărtarea și datele disponibile limitate, a explicat dr. Waszek.

Ce este miezul solid al Pământului?

Aflat la o adâncime de aproximativ 5.180 de kilometri în interiorul Pământului, miezul metalic solid este înconjurat de un miez exterior, tot metalic, dar lichid. Acest miez interior este alcătuit în principal din fier și nichel și se estimează că este la fel de fierbinte ca suprafața Soarelui: aproximativ 5.400 grade Celsius, potrivit antena3.ro.

Câmpul magnetic al Pământului antrenează această bilă solidă de metal fierbinte, făcând-o să se rotească. În același timp, gravitația și mișcarea miezului exterior fluid și a mantalei frânează miezul interior. Pe parcursul mai multor decenii, acești factori determină variații ale vitezei de rotație a miezului interior, a arătat dr. John Vidale.

Deplasarea fluidului bogat în metale din miezul exterior generează curenți electrici care alimentează câmpul magnetic al Pământului. Acesta ne protejează planeta de radiațiile solare mortale.

Influența directă a miezului solid interior asupra câmpului magnetic al Pământului este necunoscută. Oamenii de știință au estimat că un miez cu o rotație mai lentă ar putea afecta acest câmp magnetic și ar putea, de asemenea, să scurteze durata zilelor.

Cum simt oamenii modificările?

Schimbările în rotația nucleului sunt aproape imperceptibile pentru oamenii de la suprafața Pământului, afirmă dr. Vidale. Atunci când miezul se rotește mai încet, mantaua accelerează. Această schimbare face ca Pământul să se rotească mai repede, iar durata unei zile se scurtează. Astfel de schimbări de rotație se traduc în miimi de secundă scăzute din lungimea zilei.

„În ceea ce privește acest efect în timpul vieții unei persoane, nu-mi pot imagina că ar însemna prea mult”, a conchis dr. Vidale.

Oamenii de știință au constatat că regiunea misterioasă în care miezul exterior lichid învăluie miezul interior solid este deosebit de interesantă. Fiind un loc în care lichidul și solidul se întâlnesc, această graniță este activă, la fel ca și granița dintre miez și manta și granița dintre manta și crustă.

„Am putea avea vulcani la granița nucleului interior, acolo unde materia solidă și cea lichidă se întâlnesc și se mișcă”, a spus cercetătorul citat de CNN.

Evident, mai sunt încă multe de învățat despre structura generală a miezului interior al Pământului și mai sunt necesare multe cercetări pentru a descoperi rolul său precis, a recunoscut dr. Lauren Waszek. „Metodologiile viitoare vor fi esențiale pentru a răspunde la întrebările actuale despre nucleul interior al Pământului, inclusiv cele legate de problema rotației”, a conchis ea.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel