Sari la conținut

Alarmant! Un pacient poate muri în 48 de ore din cauza bacteriei care mănâncă carne!

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Epidemia mortală a sindromului şocului toxic streptococic (STSS) care face ravagii în Japonia provoacă îngrijorări în contextul în care se înregistrează aproape 1.000 de cazuri, mai multe decât anul trecut.

Cazurile de îmbolnăvire sunt provocate de o ”bacterie care manâncă carne” cu o mortalitate de 30% şi care poate fi fatală în 48 de ore, scrie ziarul indian Teh Economic Times.

Care sunt principalele simptome?

Simptomele bolii includ febră, dureri musculare şi cedarea organelor interne. Măsurile preventive constau într-o igienă bună şi un tratament prompt. Răspândirea infecţiei în Japonia îngrijorează autorităţile sanitare. Boala cauzează suferinţe puternice şi poate fi mortală într-un timp uimitor de scurt.

În unele cazuri pot să apară dezvoltarea rapidă a simptomelor, inclusiv dureri și umflături ale membrelor, febră, tensiune arterială scăzută, care pot fi urmate de necroză, probleme respiratorii, insuficiență multiplă de organe și chiar deces. Persoanele de peste 50 de ani sunt mai predispuse la boală.

Pe măsură ce boala avansează, apar simptome mai grave, ca hipotensiune arterială, accelerarea ritmului cardiac şi organele pot ceda. Potrivit sursei citate de News.ro, tratamentul constă în administrarea intravenoasă a unor antibiotice şi îngrijiri de susţinere.

Principalele măsuri de prevenţie

Măsurile preventive constau în bune practici de igienă, tratarea promptă a infecţiilor streptococice şi monitorizarea atentă a rănilor şi infecţiilor cutanate. Educaţia în sănătatea publică cu privire la simptome şi riscuri în cazul infecţiilor cu streptococul din grupul A este crucială în depistarea timpurie şi tratament.

Cercetători
Sursa foto: Pixabay

”Oameni care au o rană deschisă sunt expuşi unui risc crescut de STSS”, potrivit Centrelor americane de Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC).

Este vorba inclusiv despre persoane care au fost operate chirurgical recent sau care au suferit o infecţie virală care provoacă răni deschise. Însă experţii nu ştiu cum intră bacteria în corp în cazul a aproape jumătate dintre persoanele bolnave de STSS. Alte ţări au înregistrat epidemii asemănătoare.

Rată terifiantă a mortalității, de 30%

La sfârşitul anului 2022, cel puţin cinci ţori europene au raportat Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) o creştere a cazurilor de boală invazivă cu streptococul din grupa A. OMS a obsevat o corelare a creşterii numărului cazurilor cu ridicarea restricţiilor din cauza pandemiei covid-19.

La rata actuală a infecțiilor, numărul cazurilor din Japonia ar putea ajunge la 2.500 în acest an, cu o rată a mortalității terifiante de 30%, atrag atenţia experţii, care îndeamnă oamenii să mențină igiena mâinilor și să-și trateze orice răni deschise.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel