Sari la conținut

 Alergia care face prăpăd în România: Poate fi letală. Ce tratament recomandă medicii?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alergia care face prăpăd în România. Ambrozia este o problemă majoră pentru mulţi români. Cei alergici la această buruiană sunt sfătuiți să fie extrem de precauți, pentru că, în unele cazuri, reacția alergică declanșată poate fi letală!

Pe baza datelor statistice, perioada sezonului de polen de ambrozie începe de obicei in jurul jumătății lunii Iulie si se întinde pana la jumătatea lui Octombrie.  Din păcate, jumătate de milion de români sunt alergici la polenul de ambrozie şi abia pot ieşi din case. Soluţia a fost dată de un medic.

în această perioadă încep probelemele: usturimi şi mâncărimi de ochi şi serii de strănuturi. Ca ea, sunt peste 500 de mii de români.

Alergia la ambrozie poate fi ameliorază printr-un tratament de desensibilizare. Dacă efectele alergiei nu se ameliorează cu medicamente, medicii pot recomanda un astfel de tratament.

Poliana Leru, medic primar spune că tratamentul „ trebuie începută și supravegheată numai de către alergolog și trebuie să înceapă cu mai multe luni înaintea sezonului și trebuie făcută cel puțin cinci ani consecutiv”, potrivit observatornews.ro.

Pentru a ameliora simptomele specialiştii ne recomadă să respectăm câteva reguli simple. Persoanele alergice ar trebui să ţină geamurile închise şi să poarte o mască de protecţie când ies afară. Folosirea unui sistem de filtrare poate fi de ajutor.

Iată câteva lucruri foarte importante pe care trebuie să le evitaţi dacă sunteţi alergic la ambrozie. „(Mic) ghid de supraviețuire – 10 lucruri care vă pot salva viața”, scrie dr. Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Ce să nu faci
1. Nu aerisiţi şi evitaţi ieşirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare, de obicei, dimineaţa.

2. Protejaţi pielea, faţa, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o suprafaţă cât mai mare – pentru a evita contactul cu particulele de polen.

3. Faceţi efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când aţi ajuns acasă. Scuturaţi hainele şi periaţi încălțămintea, faceţi un duş pentru îndepărtarea acestuia de pe piele şi schimbaţi hainele de stradă cu o ţinută de interior.

4. Nu uitaţi, atunci când faceţi curăţenie să utilizaţi mănuşi şi mască de protecţie. Ştergeţi praful cu lavete umede şi folosiţi aspiratoare etanşe.

5. Recunoaşteţi rapid simptomele şi severitatea unei alergii. Pruritul (mâncarimea), erupţiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roşii) ce se extend rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea (respiraţia dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conştienţă sunt semnale de alarmă ce atenţionează asupra gravităţii.

6. Formele severe, întâlnite adesea la femei cunoscute cu senbilitate la diverşi alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronşic până la şoc anafilactic sau edem Quincke cu apariție extrem de rapidă (minute) după expunere și evoluție potențial letală.

7. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

8. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

9. Mergeţi de urgenţă la spital atunci când apar primele simptome (erupții, prurit, disfonie, dispnee). Evoluția poate fi fatală în absenţa unui tratament corespunzător.

10. Dacă sunteţi alergic la ambrozie, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel