Sari la conținut

Alergia la polenul de ambrozie ar putea fi tratată cu un vaccin. Iată ce au descoperit cercetătorii din Timișoara

sechele covid după recuperare

Alergia la polenul de ambrozie afectează 60% din populația predispusă la alergii, inclusiv copiii. În dorința de a combate efectele negative, cercetătorii din Timișoara anunță că au finalizat tehnologia pentru realizarea unui vaccin.

Potrivit Rador, inițiativa cercetătorilor de a găsi un tratament pentru alergia la polenul de ambrozie este un proiect efectuat din fonduri europene, în valoare de 2 milioane de euro. Centrul Oncogen de lângă Spitalul Județean de Urgență va finaliza până la sfârșitul anului acest demers, concretizându-se pe obținerea unui brevet de invenție.

Studiile vor continua apoi cu etapa clinică până la punerea pe piață a vaccinului, aflat acum în stadiul incipient. După 4 ani de studii, specialiştii au reuşit să izoleze 11 din cele 12 peptide alergenice din ambrozie, să le cloneze şi să le pună în bioreactoare pentru bioproducţie.

„Aceste peptide sunt baza realizării vaccinurilor cu administrare orală pentru început, adică a aşa-numitelor vaccinuri de desensibilizare. Faptul că le avem deja izolate ajută foarte mult, pentru că desensibilizarea se poate face strict cu alegrenul care este cauza respectivei alergii, deci se poate face personalizat”, a declarat Virgil Păunescu, director Oncogen.

Totuși până la apariția pe piață a vaccinului trebuie efectuată și etapa testelor clinice. Acestea implică o serie de costuri ridicate, însă se va găsi o soluție pentru continuarea studiilor.

„Noi avem vaccinul, dar el nu este în momentul de faţă produs în condiţii pe care Agenţia Medicamentului să le accepte pentru a fi administrat la om”, a completat Virgil Păunescu.

În cadrul proiectul „Inspire” au fost realizate şi două kituri de diagnostic molecular foarte precis. Acestea includ testarea pentru alergia la ambrozie, precum şi unul de măsurare a concentraţiei polenului în aer. Acestea se vor finaliza cu obţinerea unor brevete de invenţie. Polenul de ambrozie poate produce forme de severe de rinoconjuctivită cu evoluţie spre astm. În prezent, unul din patru europeni este alergic.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel