Sari la conținut

Alergie de primăvară sau COVID-19. Cum să recunoști diferența dintre ele

Vitanmina D, beneficii
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vitamina D recomandata toamna si iarna

Alergiile și simptome precum strănut, tuse, inflamații și probleme de respiratie sunt frecvente primăvara, însă aceste simptome se pot confunda cu cele de COVID-19. Medicii spun că există câteva diferențe.

Alergie de primăvară sau COVID-19. Cum să recunoști diferența dintre ele

In cazul alergiei sezoniere, vei experimenta mai mult stranutul si rinoreea, iar acestea nu sunt simptome specifice ale COVID-19. In cazul alergiilor, nu apare febra, potrivit girly.ro.

Alergiile sezoniere apar în anumite perioade ale anului (alergiile de primăvară sau alergiile de toamna). Organismul reacționează diferit la alergeni, prin urmare, simptomele diferă de la o persoană la altă. Experții de la WebMD spun însă că în general, semnele unei alergii de primăvară sunt:

  • rinoreea (secrețiile nazale apoase);
  • lăcrimarea;
  • strănutul în salve;
  • inrosirea ochilor și nasului (inflamarea mucoaselor);
  • prurit (mâncărimi) la nivelul ochilor și al nasului;
  • nasul înfundat.
  • alte simptome care apar atunci cand cantitatea de polen este mare sunt durerile de cap, durerile musculare si pierderea mirosului. Insa, cu ajutor indicatiilor medicului alergolog, aceste simptome dispar folosind medicatia potrivita.

Cauzele alergiilor de primavară

rinita alergica

Alergiile sunt reacții exagerate ale sistemului imunitar care percepe anumiți factori externi numiți alergeni, drept inamici. La detectarea acestora, se declanșează reacții în lanț, de apărare, care provoacă o serie întreagă de simptome neplăcute. Prin urmare, este esențială evitarea sau reducerea, pe cât posibil, a expunerii la acești alergeni.

Alergiilor sezoniere pot avea uneori cauze genetice

În cazul alergiilor sezoniere, specialiștii de la Colegiul American de Imunologie, Alergii și Astm (ACAAI) spun că acestea pot avea uneori cauze genetice, deci pot fi moștenite, dar în general, ele sunt provocate de alergeni că:

  • polenul provenit de la pomi: stejar, arin, ulm, plop, cedru, arțar, dud, frasin etc.;
  • polenul eliberat de ierburi, secară, iarbă-câmpului, paius;
  • polenul de la buruieni, cum este Ambrosia (în special din luna August spre Octombrie);

Una dintre recomandările experților în sănătate publică este să stai, pe cât posibil, în spații închise. Chiar și așa, însă, nu este că și când te-ai putea închide într-un glob de sticlă. Aerul din exterior se întrepătrunde cu cel din interior, înmulțindu-se, astfel, factorii poluanți.

Prin urmare, mai ales când suferi de o alergie sezonieră, este important să folosești purificatoarele de aer cu filtru HEPA. În funcție de tipul filtrului, acesta poate reține de la 85% (pentru un filtru H10) până la 99,97% (pentru un filtru true HEPA H13) dintre particulele de peste 0,3 microni.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel