Sari la conținut

Alergie la parfum? Cauze, simptome, tratament (P)

Mai mult de 2500 de ingrediente mirositoare sunt folosite în cosmetice și în produsele de curățenie pentru a le reda parfumul specific. Denumiri comerciale precum ”Briza mării”, ”Aroma muntelui” vor să atragă prin inducerea unei experiențe olfactive. Dar cât costă în realitate această experiență? Se estimează că între 1 și 3% din populația europeană suferă de alergie la parfum [1].

Numărul substanțelor alergene descoperite crește de la an la an. Până în prezent, Comitetul Științific European pentru Siguranța Consumatorilor (SCCS) a identificat 82 de substanțe (54 de origine chimică și 28 de extracte naturale) ce fac parte din categoria alergenilor de contact.

1.      Ce este o alegie la parfum?

Alergia la parfum apare atunci când pielea este expusă la un anumit procent de substanță alergenă din compoziția parfumului. Sistemul imun răspunde la acest contact printr-o reacție inflamatorie, ca și cum ar fi vorba de un virus sau o bacterie, moleculele de parfum fiind identificate ca un corp străin [2]. Reacția nu are loc imediat, ea poate apărea după câteva zile de la primul contact și se manifestă prin senzație de mâncărime sau roșeață la nivelul pielii. Aceste simptome pot dura câteva săptămâni. În cazul în care apar probleme respiratorii grave, limbă sau buze umflate, apelează de urgență la un medic. În cazuri mai grave reacția alergică se poate manifesta prin șoc anafilactic.

Spre deosebire de alergia la parfum, sensibilitatea la parfum este reacția la un factor iritant pentru corp. Aceasta nu activează întreg sistemul imunitar. Simptomele apar imediat și se caracterizează prin durere de cap, amețeală sau eczemă ce dispar după câteva ore. Pot apărea tusea și strănutul ca o încercare a organismului de a îndepărta agentul iritant. Sensibilitatea la parfum este mai des întâlnită decât alergia la parfum.

2.      Cum știi dacă ai alergie la parfum?

Dacă în cazul sensibilității la parfum simptomele sunt suportabile (strănut sau iritații cutanate ușoare), în cazul unei alergii la parfum, lucrurile se complică. Deoarece simptomele pot apărea a doua zi sau chiar mai târziu, doar un medic alergolog poate da acest diagnostic în urma efectuării unei testări Patch. Acest tip de testare nu este dureroasă și constă în aplicarea unor plasturi impregnați cu diferite substanțe posibil alergene pe piele. Persoanele care suferă de astm sau alte probleme respiratorii sunt predispuse să dezvolte o alergie la parfum.

3.      Cum se tratează alergia la parfum?

Cel mai bun tratament în cazul unei alergii la parfum este evitarea substanțelor alergene. Legislația europeană impune listarea alergenilor pe eticheta produsului dacă se depășește concentrația de 0.01% în produsele cosmetic cu clătire (săpun, șampon, gel de duș etc.) sau 0,001%  în produsele fără clătire (creme, loțiuni de corpetc). Lista alergenilor din substanțele parfumate poate fi consultată public pe site-ul ec.europa.eu [3]. Printre aceste substanțe sunt:

  • Benzyl alcohol
  • Amyl Cinnamal
  • Hydroxycitronellal
  • Benzyl Cinnamate
  • Geraniol
  • Farnesol
  • Butylphenyl Methylpropional

Evită cu orice preț produsele cosmetice sau produsele de curățenie care conțin parfum. Optează pentru detergenți fără miros, testați dermatologic, cu eticheta ”Neutru/Fără Parfum”. Termenul ”hipoalergenic” nu este reglementat, așa că nu uita să verifici eticheta înainte de a achiziționa un astfel de produs.

Balsamurile de rufe sunt printre produsele procentul cel mai ridicat de alergeni. Cu cât promisiunea că mirosul ține mult este mai mare, cu atât concentrația de parfum este mai ridicată. Moleculele de parfum sunt create să adere pe țesături și intră în contact cu pielea pe o durată mai lungă de timp.

Folosește un detergent de vase fără parfum și un săpun fără parfum. Mâinile sunt expuse substanțelor alergene și iritante și este foarte ușor ca alergia sau sensibilitatea la parfum să își facă apariția.

Caută alternative la produsele cosmetice pe care le folosești în mod frecvent: deodorant, șampon, gel de duș, spray pentru păr ș.a. Optează pentru variantele fără parfum.

Dacă simptomele persistă, apelează la un medic specialist. Acesta va prescrie medicamente cu rol de inhibare a reacțiilor alergice.

               

[1]  https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/scientific_committees/docs/citizens_fragrances_allergens_en.pdf

[2] https://www.healthline.com/health/allergies/perfume-allergy#allergy-vs-sensitivity

[3]  https://ec.europa.eu/docsroom/documents/34512

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel