vineri, iunie 2, 2023

Alergiile la polen vă copleșesc? Iată de ce. În cazul persoanelor sensibile, alergiile joacă un rol important în provocarea astmului (caracterizat prin tuse seacă, persistentă, greutate în respiraţie sau senzaţie de sufocare). Statisticile la nivel mondial arată că între 10 şi 20% din populaţie este alergică la polen.

Din păcate, nu există o pilulă-minune care să ne facă imuni în faţa polenului. În schimb, alergologul poate prescrie un tratament personalizat, care trebuie repetat în fiecare sezon.

Te-ar mai interesa: Moșii de vară 2023. Ce este bine să dai de pomană?...

Atunci când vine vorba de alergii la polen, gramineele sunt, din păcate, adesea evidențiate. Aceste plante sunt responsabile de numeroase simptome alergice, care pot avea un impact major asupra vieții de zi cu zi a persoanelor sensibile la ele. Care sunt ierburile cele mai alergenice? Unde și când apar ele? Și cum vă puteți proteja?

Ce sunt gramineele?

Există aproape 12.000 de specii de ierburi în întreaga lume. Acestea aparțin familiei Poaceae și se găsesc pe toate continentele, în păduri, pajiști, stepe și savană, precum și pe gazonul nostru urban.

Aceste plante erbacee cu flori sunt cunoscute ca fiind anemofile: au nevoie de vânt pentru a-și transporta polenul și, astfel, pentru a se reproduce (polenizare). Cu alte cuvinte, este practic imposibil să nu fii expus la ele în timpul unui vârf de polen.

Te-ar mai interesa: Suspiciuni de şpagă cu cârnaţi pleşcoi în Minister...

De la sfârșitul lunii martie până în iulie, sau chiar la începutul toamnei, vârfurile lor eliberează boabe microscopice de polen care pot fi transportate pe zeci de kilometri, pătrunzând în căile noastre respiratorii și provocând o reacție imunitară responsabilă de simptome mai mult sau mai puțin invalidante.

Gramineele au un potențial alergen ridicat, cu un vârf dominant în luna iunie. Un aspect important: nu toate gramineele provoacă alergii. Polenurile cu cel mai mare risc sunt, de fapt, cele ale gramineelor furajere.

Te-ar mai interesa: VIDEO. Leacul simplu din bătrâni care curăţă ficat...

La ce graminee puteți fi alergic?
Așa cum am menționat mai sus, nu toți polenurile de graminee au același potențial alergen.

Bine de știut: ierburile cerealiere (grâu, ovăz, secară, orz) pot fi, de asemenea, responsabile de alergii respiratorii și alimentare.

Alergia la polen: care sunt simptomele de avertizare?

Alergia la polenul de iarbă provoacă o serie de simptome comune tuturor alergiilor respiratorii:

Te-ar mai interesa: Simptomele hepatitei C .Cum să faci un test acasă ...

  • un nas care curge și/sau este congestionat (nas înfundat) ;
  • ochi roșii și apoși;
  • mâncărimi la nivelul nasului, ochilor (conjunctivită) sau al gâtului;
  • uneori dureri de cap și în cele mai grave cazuri: dificultăți de respirație sau chiar o criză de astm (astm alergic).

Care sunt cauzele acestor simptome? Histamina, o moleculă eliberată de sistemul imunitar pentru a face față alergenului pe care îl percepe ca pe un agresor.

Atenție: există alergii încrucișate între polen și anumite alimente!

Alergiile încrucișate între polenul de iarbă și alimente sunt frecvente în rândul persoanelor care suferă de alergii sezoniere. Acestea se datorează unei similitudini între proteinele din polenul de iarbă și cele prezente în anumite alimente: arahide, făină de grâu, pepene galben, portocală, mazăre, ardei,
cartofi și roșii.
Dacă aveți îndoieli, consultați un alergolog cât mai curând posibil pentru a determina cauza exactă a simptomelor și pentru a primi un tratament adecvat.

Te-ar mai interesa: Avertismentul medicului: atenție la aceste șapte s...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private