Home » Ştiri » ALERTĂ: A început epidemia de gripă. Încă dou...

ALERTĂ: A început epidemia de gripă. Încă două decese din cauza virusurilor agresive

„În săptămâna 14-20.01.2013 s-a înregistrat debutul sezonului gripal în România, confirmandu-se cu laboratorul un număr de 12 cazuri cu gripă, din totalul de 50 probe testate (24%)”, anunță Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.

În acest sezon gripal, patru români au murit din cauza infecțiilor respiratorii severe, doi fiind confirmați cu gripă A/H1N1. Două decese au fost înregistrate în ultima săptămână.

Citește și:

Mai exact, Direcția de Sănătate Publică Cluj a comunicat pe data de 19/01/2013, un deces la caz de SARI (infecție respiratorie acută severă). Este vorba despre un bărbat în vârstă de 61 de ani, din județul Cluj, care nu avea alte boli asocaite. Bărbatul a fost confirmat cu gripa tip A, subtip H1 pdm09  (gripă pandemică) și nu era vaccinat antigripal.

Și Direcția de Sănătate Publică Iași a comunicat în data de 22/01/2013 un deces la caz de SARI. Este vorba despre un copil în vârstă de 4 ani, din Județul Vaslui, la care a fost menționat, ca factor de risc, hipotrofia ponderală (avea o greutate mai mică decât ar fi fost normal). În acest caz, testele făcute la Institutul Cantacuzino au fost negative pentru virusuri gripale de tip A și B, iar copilul nu a fost vaccinat antigripal.

Citește și:

PRIMUL MORT DE GRIPĂ DIN ACEST SEZON

Primul deces la caz de SARI în ultima parte a anului trecut a fost înregistrat la un adult din Județul Buzău, în vârsta de 37 ani, obez, la care a fost detectat coronavirus 229 E.

Pe de altă parte, Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a comunicat pe data de 11/01/2013, un deces la o femeie in varsta de 55 de ani, din județul Bistrița-Năsăud, având condiții medicale preexistente: obezitate, astm bronsic.

Citește și:

În acest caz a fost confirmată gripa tip A, subtip H1 pdm09. Persoana fusese vaccinata antigripal pe data de 03/12/2012, cu 26 de zile inainte de debut.

„În concluzie, până la data întocmirii prezentei informări, în cadrul supravegherii infecțiilor respiratorii acute severe au fost înregistrate 4 decese, din care 2 confirmate cu gripa tip A, subtip H1 pdm09. Dintre cele doua cazuri confirmate, doar pentru unul au fost mentionate condiții medicale preexistente și fusese vaccinat antigripal”, mai arată oficialii Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.

Experții mai explică că în acest moment activitate gripală este sporadică (s-au înregistrat doar cazuri izolate), de intensitate joasă, morbiditatea (numărul de îmbolnăviri) prin infecții respiratorii acute încadrându-se în intervalul așteptat în această săptămână.

15 cazuri de gripă confirmate în laborator

Cazurile de gripa evoluează atât în formă medie cât și severă, preponderent la persoane neprotejate cu vaccin gripal,

De la începutul sezonului de supraveghere a infecțiilor respiratorii, gripei și SARI si
până la data de 20.01.2013 inclusiv, au fost confirmate 15 cazuri de gripă:
– 11 virusuri gripale tip A, din care:
6 subtip H1 pdm09 (3 ILI si 3 SARI) si
5 subtip H3 (3 ILI si 2 SARI)
– 4 virusuri gripale tip B (3 ILI si 1 SARI)

Caracterizarea primelor tulpini indica faptul ca acestea corespund celor din vaccin si răspund la tratamentul cu antiviralele.

Până la data de 20.01.2013 au fost vaccinate antigripal 673.620 persoane din grupe la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.