Sari la conținut

ALERTĂ DE INFERTILITATE: Copiii, tot mai greu de făcut. CÂND SE DĂ ultima strigare!

Părinții, pe cale de dispariție?

Cristina Lica

Fertilitatea la nivel mondial a scăzut la minimul ultimilor zece ani: unu din cinci cupluri riscă să prindă bătrânețea fără urmași. Citiți un ghid complet al infertilității

Epoca mamelor eroine care năşteau şi zece copii e demult apusă. Dacă acum două decenii fetele deveneau fertile la 14-15 ani şi intrau la menopauză la 50, astăzi, prima menstruaţie apare la fetiţe de  10 ani, iar menopauza se instalează şi cu zece, chiar douăzeci de ani mai devreme.
Explozia de boli cu transmitere sexuală, fumatul, alimentele cu hormoni și expunerea la poluanți sunt de vină că 20% din femei văd doar o singură linie pe testul de sarcină.

Bărbații, la fel de infertili ca femeile!

Dr. Laura Dracea (dreapta) a pus umărul la conceperea a 800 de bebeluși în eprubetă

Infertilitatea este aproape o necunoscută pentru români, este de părere medicul Laura Dracea, care are la activ 800 de copii concepuţi prin fertilizare in vitro. Cuplurile nu știu nici care e perioada maximă de încercări, nici cui să se adreseze dacă „barza” întârzie. „Încearcă întâi la medicul de familie sau la un ginecolog care nu e specialist în fertilitate. Sunt puşi să facă analize, care ies bine şi li se spune clasicul «Mai încercaţi!» Cu toate aceste încercări se pierd ani preţioşi”.
„Perioada de grație” în care cuplurile pot încerca să procreeze expiră după un an, maximum doi. Medicul spune însă că este de ajuns și un an de contacte sexuale regulate, fără rezultat, pentru a suspecta o problemă de fertilitate, chiar dacă analizele ies bune. „Cam 20% din cazurile de infertilitate sunt de cauză necunoscută”. Şi femeile, şi bărbaţii au probleme de fertilitate în aceeaşi măsură. De cele mai multe ori, problema este de la amândoi.

Vârsta potrivită de făcut copii
Ideal e ca femeile să rămână însărcinate până în 30 de ani, mai ales dacă au în plan mai mulţi copii. După acest prag, fertilitatea scade rapid, atrag atenţia doctorii. După 42 de ani, nici fertilizarea in vitro nu mai e recomandată, dacă se face cu material propriu.
Un alt fenomen observat de medici este menopauza timpurie. „Una din trei femei care au făcut FIV în clinica noastră, în ultimii doi ani, are o rezervă ovariană scăzută, o îmbătrânire prematură a ovarelor. Vârsta medie a acestora a fost de 36 de ani. În clinica noastră, cele mai tinere femei la menopauză au 22-25 de ani”, trage un semnal de alaramă Laura Dracea. Fenomenul a fost constatat şi de medicul Anca Moisă, de la Centrul de Reproducere Asistată al Spitalului „Panait Sârbu”. „Ne confruntăm cu scăderea drastică a fertilităţii femeilor începând cu 29-30 de ani. Acum zece ani, situația era cu totul alta. Ce e de făcut? Copii mai repede”, e singurul sfat pe care îl poate da.
La bărbaţi, numărătoarea inversă începe undeva pe la 40 de ani, cu zece ani mai târziu decât la femei. Deşi în cazul lor nu există dată limită de la care să nu mai poată procrea,  după 40 de ani, calitatea și mobilitatea spermatozoizilor se reduc și cresc și riscurile de boli la copii. Deşi cauzele exacte ale scăderii fertilității nu se cunosc, medicii pun această tendință pe seama bolilor cu transmitere sexuală şi așa-zisului stil modern de viaţă. „Libertatea sexuală a adus și o explozie de boli care, netratate, pot afecta capacitatea de reproducere. Studiile au arătat că infertilitatea ar putea fi influenţată şi de hormonii din alimente, de substabțele chimice din materiale plastice, poluanţi”, adaugă dr. Dracea. Și fumatul afectează fertilitatea şi creşte riscul de anomalii la făt.

Congelarea, soluție pentru întârziați

Banca de sparma

Cei care vor să tragă de timp au posibilitatea să-şi congeleze ovulele şi spermatozoizii. La femei, ovulele sunt recoltate sub control ecografic, prin puncție. După decongelare, doar jumătate supraviețuiesc şi pot fi fertilizate cu spermatozoizi în cadrul unei proceduri de inseminare sau FIV. Înghețarea spermei este o procedură mult mai simplă și poate fi stocată mai mulți ani. „La această procedură apelează tineri cu cancer testicular, care urmează să facă radioterapie sau militarii care pleacă în misiuni lungi”.

Testul care prezice menopauza
Cu un simplu test de sânge, femeile pot afla sigur de ce rezervă ovariană dispun și până la ce vârstă pot amâna maternitatea. În urma testului, se stabilește nivelul hormonului anti-mulerian, pe baza căruia se calculează rezerva de ovule rămase în ovare, potențialul de fertilitate și vârsta intrării la menopauză. Sângele se poate recolta în orice zi a ciclului menstrual și nu necesită restricții alimentare sau de alt tip înainte. Testul costă în jur de 350 de lei, iar o clinică bucureșteană are și o promoție: oferă 50% discount în fiecare vineri. Bărbații care vor să vadă cât de bine stau la capitolul fertilitate pot face o spermogramă. Se recoltează la clinică sau la domiciliu, după o perioadă de repaus sexual de până la cinci zile și costă în jur de 100 de lei.

Mii de români care nu au putut concepe natural au devenit părinţi cu ajutorul tehnicilor de reproducere asistată. Deși costisitoare și stresante, inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro au fost unica lor șansă să poată avea un copil. Cuplurile îşi pot îndeplini visul chiar aici în ţară, unde sunt clinici cu rezultate peste rata medie de succes din Europa.
Embrioni atent selecționați
Inseminarea are şanse de reuşită de 10-12%, iar fertilizarea in vitro- 30%-50%, din prima încercare. La 40 de ani, Ani Drăgan, a avut norocul să rămână gravidă chiar de la prima inseminare. „Douăzeci de ani am încercat să rămân gravidă, dar pe atunci nu erau atâtea metode”, ne-a povestit mămica. De meserie asistentă medicală, și-a convins soțul că reproducerea asistată poate fi o soluție și a urmat o serie de tratamente. Fetiţa, Camelia Ioana, are acum doi ani și este sănătoasă tun.
În primă fază, partenerii trec printr-o serie de analize şi, în funcție de rezultat, medicul stabilește dacă e cazul să încerce cu inseminări sau să treacă direct la FIV, la costuri mult mai mari. Dacă o inseminare este în jur de 100 de euro, FIV-ul e 3.000 de euro.
După trei-patru inseminări nereuşite, se trece la FIV. Embrionii sunt concepuţi în eprubetă şi lăsaţi la „dospit” în laborator cinci-şase zile, sub supraveghere. Cei care ajung în uterul mamei sunt aleși pe sprânceană. Pentru că se implantează mai mulți embrioni, există „riscul” să se prindă doi sau chiar trei. În zece zile, testul de sânge cofirmă deja rezultatul.

Fertilizare cu bani de la stat, numai pentru cei căsătoriți
Cu un simplu test de sânge, femeile pot afla sigur de ce rezervă ovariană dispun și până la ce vârstă pot amâna maternitatea. În urma testului, se stabilește nivelul hormonului anti-mulerian, pe baza căruia se calculează rezerva de ovule rămase în ovare, potențialul de fertilitate și vârsta intrării la menopauză. Sângele se poate recolta în orice zi a ciclului menstrual și nu necesită restricții alimentare sau de alt tip înainte. Testul costă în jur de 350 de lei, iar o clinică bucureșteană are și o promoție: oferă 50% discount în fiecare vineri. Bărbații care vor să vadă cât de bine stau la capitolul fertilitate pot face o spermogramă. Se recoltează la clinică sau la domiciliu, după o perioadă de repaus sexual de până la cinci zile și costă în jur de 100 de lei.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel