marți, aprilie 13, 2021

Ministerul Sănătății a fost informat cu privire la două cazuri de copii diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic (SHU) din Argeș și Bacău, se arată într-un comunicat de presă.

Copilul din Argeș, în vârstă

de 1 an și 8 luni, este internat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Marie Curie” și este supus procedurilor de dializă peritoneală. Copilul din Bacău, în vârstă de 1 an și 2 luni se află în prezent internat la Spitalul de Pediatrie din Iași, nu este supus procedurilor de dializă peritoneală, dar are aplicat cateter.

În ambele cazuri, DSP Argeș și DSP Bacău au declanșat anchete epidemiologice, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății. Ministerul Sănătății reamintește importanța măsurilor de prevenție, în special respectarea igienei personale, procurarea alimentelor

din surse autorizate, ambalate corespunzător.

Starea copiilor este gravă, ba chiar în cazul unuia dintre bebeluşi, prognosticul medicilor este rezervat.

Fetiţa din Argeş a început să se simtă rău miercuri. Părinţii au dus-o la Spitalul de Pediatrie din Piteşti două zile mai târziu. După ce au consultat-o, doctorii au decis să o transfere în Capitală.

Fetiţa adusă la Spitalul Marie Curie are un an şi opt luni. Medicii i-au montat deja un cateter şi face dializă, aşadar cea mică suferă de insuficienţă renală acută

“Din datele preliminare reţinem consumul unor ciorbe; una din

carne de vită cu carne procurată din gospodării particulare din Topoloveni, o ciorbă de peşte, cu peşte de captură cumpărat de undeva din Piteşti, consum de iaurturi cumpărate din comerţ, consum de ouă şi lapte de la gospodării din Topoloveni”, a afirmat Adrian Stoica, director adjunct DSP Argeş.

Inspectorii Direcţiei de Sănătate din Argeş vor lua mâine probe din alimentele consumate de copil pentru a afla sursa îmbolnăvirii.

Anchetă se face şi la Bacău, de unde a fost transferat un copil de un an la Iaşi.

De la începutul anului, 21 de copii au fost internaţi la Spitalul Marie Curie

cu acelaşi diagnostic. Trei dintre ei au decedat. Autorităţile şi medicii fac apel la respectarea regulilor de igienă şi de preparare a hranei. Alimentele trebuie cumpărate din surse autorizate, fructele şi legumele trebuie spălate, iar laptele şi carnea fierte bine.

Specialiștii MS recomandă achiziționarea produselor pasteurizate în cazul lactatelor, respectiv carne din surse verificate din punct de vedere sanitar veterinar, recomandând spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor, dar și tratamentul termic al alimentelor atunci când se impune.

 

Ultimele stiri

Parteneri