luni, iunie 1, 2020

Îngrijorarea legată de Ebola s-a amplificat după ce experții au declarat că virusul mortal ar putea ajunge până pe 24 octombrie în Franţa şi Marea Britanie.

Iată câteva răspunsuri și întrebări despre Ebola:

Ar putea Ebola să se transmită prin aer?

Este posibil ca virusul să se transmită în viitor prin aer, dar experţii spun că sunt şanse reduse să se întâmple acest lucru. De fiecare dată când o persoană este infectată cu Ebola, virusul îşi dezvoltă noi capacităţi. Ebola este un virus ARN, ceea ce înseamnă că de fiecare dată când se multiplică, produce una sau două mutaţii.

Citește și:

Pot fluide ale corpului împrăştiate de un pacient să contamineze sistemul de apă?

Virusul nu supravieţuieşte mult în apă, a declarat Jean-Paul Gonzalez de la Metabiota, o companie care urmăreşte bolile infecţioase la nivel mondial.

Ebola depinde foarte tare, susţine acesta, de gazda sa, fie că este vorba de un om sau de un animal, pentru a fi activ.

Cum poate fi distrus, virusul ?

Lucrătorii sanitari şi reporterii CNN din Africa de Vest se bazează pe înălbitor, dar Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor susţine că orice dezinfectant din spital ucide virusul pe o suprafaţă neporoasă.

Citește și:

Cât timp rezistă virusul pe o suprafaţă?

Un studiu efectuat de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a arătat că virusul rezistă până la 6 zile într-un mediu perfect controlat.

Ebola este distrusă uşor în afara corpului, susţin experţii. Razele ultraviolete, căldura şi expunerea la oxigen dezactivează virusul.

Directorul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, Thomas Frieden, susţine că în timp ce este teoretic posibil ca cineva să se infecteze cu Ebola prin atingerea unei suprafeţe pe care a strănutat o persoană deja infectată, virusul a fost transmis până acum de la persoană la persoană.

Citește și:

Când se manifestă simptomele virusului şi care sunt acestea?

Simptomele virusului Ebola apar în general la 8-10 zile distanţă de la infectare, dar pot să se manifeste de la a doua zi de la infectare până la cea de a 21-a.

Printre simptomele de început se numără febră mare, dureri de muşchi şi simptome similare ale răcelii, precum frisoanele. Virusul se manifestă mai apoi prin vomitat şi diaree, posibilă tuse şi dureri în gât.

Pacienţii care sunt aproape de deces sângerează câteodată din ochi, gură sau din alte orificii.

Care e lista țărilor vizate de răspândirea virusului?

Potrivit experţilor, care au analizat harta răspândirii acestui virus şi datele companiilor aeriene privind zborurile efectuate, probabilitatea de apariţie a virusului Ebola în Franţa până la 24 octombrie este estimată la 75 la sută, iar în cazul Marii Britanii – la 50 la sută.

De asemenea, există un risc (de 40 la sută) că virusul va afecta Belgia, conform unui studiu publicat iniţial în revista PLoS Current Outbreaks.

Sursa: CNN, The Independent

 

Elena Oceanu

Parteneri