Sari la conținut

ALERTĂ la nivel european! Substanțe cu potențial CANCERIGEN în mai multe alimente pe care le consumăm zilnic. Oficial european: „așa apar tumorile hepatice”

Expunerea consumatorilor la nitrozamine, compuși care se pot forma în alimente în timpul preparării și procesării acestora, ridică o problemă de sănătate.

Aceasta este concluzia evaluării EFSA ( Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor) privind riscul pentru sănătatea publică legat de prezența nitrozaminelor în alimente. Zece nitrozamine găsite în alimente sunt cancerigene (pot provoca cancer) și genotoxice (pot deteriora ADN-ul).

EFSA a consultat părțile interesate externe cu privire la proiectul său de aviz și numeroasele comentarii primite au fost luate în considerare la finalizarea acestuia.

Riscuri potențiale pentru sănătate

EFSA și-a efectuat evaluarea evaluând potențialul de daune cauzate de nitrozamine oamenilor și animalelor și evaluând expunerea consumatorilor.

Dr. Dieter Schrenk, președintele grupului privind contaminanții din lanțul alimentar, a declarat: „Evaluarea noastră concluzionează că pentru toate grupele de vârstă din populația UE, nivelul de expunere la nitrozamine din alimente ridică o problemă de sănătate”.

Dr. Schrenk a adăugat: „Pe baza studiilor pe animale, am considerat incidența tumorilor hepatice la rozătoare drept cel mai critic efect asupra sănătății”, potrivit site-ului oficial al EFSA.

„Pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, am creat cel mai rău scenariu pentru evaluarea noastră de risc. Am presupus că toate nitrozaminele găsite în alimente au același potențial de a provoca cancer la oameni ca cea mai dăunătoare clasă de nitrozamine, deși acest lucru este puțin probabil.”

Ce alimente conțin nitrozamine?

Nitrozaminele au fost găsite în diferite tipuri de alimente, cum ar fi produsele din carne , peștele procesat, cacao, bere și alte băuturi alcoolice. Cel mai important grup de alimente care contribuie la expunerea la nitrozamine este carnea și produsele din carne.

Nitrozaminele pot fi prezente și în alte alimente, inclusiv legume procesate, cereale, lapte și produse lactate sau alimente fermentate, murate și condimentate.

În prezent, există unele lacune în cunoștințele despre prezența nitrozaminelor în anumite categorii de alimente. Echilibrarea dietei cu o varietate mai mare de alimente ar putea ajuta consumatorii să-și reducă aportul de nitrozamine.

Ce se întâmplă în continuare?

Opinia EFSA va fi împărtășită cu Comisia Europeană, care va discuta cu autoritățile naționale ce măsuri de gestionare a riscurilor sunt necesare.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel