Sari la conținut

Alertă! Locuitorii sunt sfătuiți să stea în casă și să consume multă apă. Ministrul Sănătății a făcut declarații

Alertă! Locuitorii unui stat european sunt sfătuiți să stea în casă și să consume multă apă.Ministerul Sănătății recomandă populaţiei generale „să reducă toate activităţile în aer liber şi să desfăşoare activităţi în interior sau să le amâne până când calitatea aerului este bună sau rezonabil de bună”.

Alertă! Locuitorii sunt sfătuiți să stea în casă și să consume multă apă. Ministrul Sănătății a făcut declarații

Alertă! Direcția Generală de Sănătate Publică a Ministerului a emis o serie de recomandări în fața calității „extrem de nefavorabile” a aerului din cauza prezenței ridicate a particulelor de praf din aer.

Pentru cei care sunt nevoiți să efectueze activități în aer liber, el recomandă „folosirea unei protecții adecvate”.

Recomandări pentru persoanele care au boli respiratorii cronice

În cazul oamenilor din „grupurile de risc”, li se cere „să evite șederea prelungită în aer liber” și să meargă la urgențe dacă starea lor de sănătate se înrăutățește. Persoanele care au boli respiratorii cronice ar trebui să evite total deplasările în aer liber.

Oamenii sunt rugați să curețe praful cu cârpe umede și să „bea multe lichide și să evitate mediile uscate” sau „exercițiul fizic intens”.

Fenomenul poate „reduce considerabil” vizibilitatea șoferilor, astfel că Ministerul Sănătăți cere ca în cazul circulației pe șosea să se ia „măsuri de precauție extreme”, aprinzând luminile și încetinind viteza.

La metrou şi în parcări, pavajul au fost acoperit de praf saharian, iar pe geamurile de la etajele superioare ale clădirilor au apărut pete maronii.

Acest fenomen meteorologic, manifestat prin vânturi puternice şi fierbinţi încărcate cu praf de nisip din deşertul Sahara, este numit în Spania „calima”. Este destul de comun, mai ales în arhipelagul Insulele Canare, situat în nord-vestul Africii.

Furtunile din deşertul Sahara creează rafale de vânt la suprafaţa solului, care ridică particule de nisip şi praf, a explicat Agenţia Naţională de Meteorologie din Spania (Aemet) într-o înregistrare video postată pe Twitter. Particulele cele mai mici rămân în aer datorită unei diferenţe de temperatură între aerul cald de la înălţime şi solul care se răceşte, iar cele mai grele cad, a detaliat AEMET, potrivit DC News.

Vântul a transportat apoi aceste particule către Peninsula Iberică, a concluzionat agenţia, care nu a exclus „ploi de noroi” în Spania.

Calitatea aerului a fost inferioară marţi dimineaţă în zonele afectate. Staţiile situate în Madrid sau în oraşele Segovia ori Avila (centru) au măsurat o calitate a aerului „extrem de scăzută”.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: