Sari la conținut

Alertă medicală! Virusul poliomielitei, detectat în canalizarea din Londra. Anunțul autorităților

Alertă medicală! Virusul poliomielitei, detectat în canalizarea din Londra. Anunțul autorităților

Virusul care provoacă poliomielită a fost detectat în timpul unei inspecții de rutină a canalizării din capitala Marii Britanii.

Agenția pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie (UKHSA – UK Health Security Agency) a anunțat că poliovirusul a fost detectat în probele colectate la Londra între februarie și mai.

Alertă medicală! Virusul poliomielitei, detectat în canalizarea din Londra. Anunțul autorităților

Din fericire, până în momentul de față, nu au existat cazuri de paralizie, dar sunt în desfășurare investigații pentru a stabili dacă există transmitere comunitară.

Transmiterea poliomielitei se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picaturi (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).

Poliovirusul detectat în ape uzate – numit poliovirus de tip 2  – nu ar fi același lucru cu poliomielita sălbatică, potrivit sursei citate.

O anchetă va încerca să stabilească amploarea răspândirii virusului în comunitate și să identifice unde are loc acest lucru.

Agenția pentru Siguranța Sănătății a emis și un avertisment prin care a transmis celor din domeniul sănătății să raporteze apariția oricărui caz considerat suspect. De asemenea, londonezilor li s-a spus să verifice dacă au fost vaccinați împotriva poliomielitei.

„Polovirusul derivat din vaccin este rar și riscul pentru public în general este extrem de scăzut”, a precizat epidemiologul Vanessa Saliba, potrivit Politico.

„Investigăm de urgență pentru a înțelege mai bine amploarea acestei transmiteri, iar NHS a fost rugat să raporteze rapid orice caz suspect. Până acum nu au fost raportate sau confirmate cazuri”, a mai spus medicul.

Acoperirea în ceea ce privește vaccinarea împotriva poliomielitei în Londra este de 86,6%.

Poliomielita sălbatică a fost eradicată din cea mai mare parte a lumii. Ea rămâne endemică în două țări, Pakistan și Afganistan.

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă, dificultăţi de respiraţie şi chiar deces. În 1955, a fost dezvoltat un vaccin, introdus pe scara largă.

Datorită eforturilor globale, poliomielita a fost eliminată din emisfera vestică până în 1994 şi a scăzut considerabil la nivel mondial.

Cazurile provocate de poliovirusul salbatic au scăzut cu peste 99% din 1988, de la aproximativ 350 000 de cazuri înregistrate atunci, la 33 de cazuri raportate In 2018.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel