Sari la conținut

ALERTĂ METEO. Fenomenul ciudat OMEGA face ravagii în Europa. Prognoza până pe 22 iulie

meteo
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
canicula ucide

Meteorologii sunt în alertă din cauza fenomenului ciudat cunoscut sub denumirea de „Omega”, care a împărţit Europa în două: vreme răcoroasă într-o parte şi excesiv de caniculară în cealaltă.

Meteorologul Mircea Duțu a explicat că vremea răcoroasă din Franța este generată de așa numitul ”blocaj Omega”, acesta fiind un ”acroșaj” de aer rece din Scandinavia, care acum este blocat de un ”blocaj anticiclonic” din Grecia și ar putea Europa de Est, inclusiv în România.

Astfel, ca urmare a acestui fenomen, vremea se va schimba și în țara noastră, valul de caniculă fiind înlocuit de vreme răcoroasă și ploi.

meteo
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

”Să remarcăm acest fenomen de blocaj denumit Omega, fenomen numit ”picătură de rece” care determină un acroșaj de vreme rece care afectează Spania sau Franța, cu vreme mai rece și ploioasă. Vorbim despre un blocaj asupra Atlanticului. Este un acroșaj din Scandinavia care se îndreaptă spre Grecia și Europa de Est”, a explicat Mircea Duțu, la România TV.

Specialiștii din Franța explică ”blocajul Omega”

„Îl numim blocaj omega pentru că seamănă cu litera omega, a 24-a și ultima literă din alfabetul grecesc”, explică Marc Hay, jurnalist meteo și climatic la BFMTV. Vremea poate fi mohorâtă sau mai blândă, în funcție de locul în care se află țara în raport cu acest blocaj anticiclonic.

Potrivit Météo France, vremea rea se datorează unei „perturbații” venite dinspre Atlantic și care se deplasează spre est, „lăsând să se precipite în urma sa aerul rece la mare altitudine”. „Aerul rece rămâne blocat deasupra Atlanticului și a Franței, prins între două mase de aer anticiclonice foarte stabile, în ceea ce se numește o situație de blocaj omega”, precizează institutul de prognoză meteo.

În ţara noastră temperaturile vor fi mai mari decât cele specifice pentru această perioadă în următoarele patru săptămâni, se arată în prognoza pentru intervalul 24 iunie-22 iulie, publicată vineri de ANM.

Prognoza meteo până pe 22 iulie

Potrivit ANM, în următoarea lună de zile, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.

Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în sud-vestul țării, dar și deficitare în regiunile nordice, estice, sud-estice și local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Săptămâna 01.07.2024 – 08.07.2024

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile extracarpatice, dar mai ales în cele sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 08.07.2024 – 15.07.2024

Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui ușor excedent în regiunile nord-estice.

Săptămâna 15.07.2024 – 22.07.2024

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sudul teritoriului.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil ușor deficitar în regiunile sudice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel