Sari la conținut

Alertă sanitară! Experimentul secret cu care cercetătorii ruși ar putea declanșa o nouă pandemie mortală!

Mai mulți oameni de știință din SUA au avertizat că cercetătorii ruși ar putea declanșa o nouă pandemie mortală din cauza unui experiment pe care îl fac în secret. Au început să studieze un virus vechi descoperit recent în Siberia. 

Un virus mortal a fost descoperit sub un lac din Yakutia. Se crede că este cel mai vechi virus „în viață” de până acum. El infectează organisme unicelulare și nu ar reprezenta o amenințare pentru oameni, spun experții, potrivit publicației The Sun. 

O echipă de cercetători de la Universitatea Aix-Marseille a descoperit vechiul „pandoravirus”după topirea permafrostului în Siberia, Rusia.

Virusul găsit a stat înghețat în albia unui lac din Yakutia timp de 48.500 de ani și se crede că este cel mai vechi virus „viu” care a fost recuperat până acum.

Infectează organisme unicelulare și nu se crede că reprezintă o amenințare pentru oameni, au spus experții.

Avertismentul cercetătorilor

Profesorul Jean-Michel Claverie, care a condus studiul, a emis un avertisment dur pentru autoritățile medicale în prima actualizare semnificativă privind virusurile „vii” din permafrost din 2015.

Echipa sa a spus că până la o cincime din emisfera nordică este susținută de permafrost, care, dacă este lăsat să se dezghețe, ar putea dezlănțui un șir de microbi mortali apăruți acum mii de ani.

„Acest lucru sugerează în mod greșit că astfel de apariții sunt rare și că «virusurile zombi» nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică”, a transmis prof. Claverie.

Omul de știință a izolat 13 tipuri de virus din șapte mostre de permafrost siberian antic și le-a analizat doar pe cele care au infectat o amibă cunoscută sub numele de acanthamoeba.

Experimentul riscant al cercetătorilor ruși

Între timp, există sugestii că oamenii de știință ruși ar putea declanșa accidental o nouă pandemie prin cercetarea virusurilor descoperite în rămășițele mamuților înghețați în permafrost.

Experimentul „riscant” asupra paleovirusurilor  este desfășurat în laboratorul ultrasecret Vector din Novosibirsk.

Studierea fosilelor care conțin virusuri latente este considerată a fi mai periculoasă, deoarece este posibil ca virusurile să se răspândească la animalele vii.

Preocupările cu privire la reînvierea agenților patogeni „zombi” au câștigat seriozitate atunci când un copil a murit într-un focar de antrax în nordul Siberiei, în 2016.

Cazul – primul din zonă din 1941 – a fost legat de un val de căldură care a topit permafrostul și a expus o fosilă de ren infectată.

Cercetătorii precum cei de la Universitatea de Stat din Ohio au susținut că au detectat material genetic din 33 de virusuri în probe de gheață prelevate de pe platoul tibetan, care aveau aproximativ 15.000 de ani.

Această informație a apărut la scurt timp după ce un expert a avertizat că semnele unui focar de virus „major” erau „la orizont”.

Mark Woolhouse, profesor de epidemiologie și boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh, consideră că „Boala X” este „chiar după colț”.

Amenințarea virusurilor necunoscute care pot fi transmise la oameni și pot provoca epidemii pe scară largă este cunoscută sub numele de Boala X de către OMS.

Anul trecut, au avertizat că următoarea pandemie ar putea fi de amploarea ciumei, care a ucis aproximativ 75 de milioane de oameni.

Profesorul Woolhouse a spus că un focar recent de poliomielita găsit în canalizarea din Marea Britanie care a suferit mutații rapide este un semn al provocărilor viitoare.

El a declarat pentru The Telegraph: „Există un nume pentru ceea ce vedem în acest moment în Marea Britanie și în alte părți, se numește chatter. Este un termen folosit de [unitățile] anti-teroriste pentru a descrie evenimentele mici care ar putea anunța că ceva major e la orizont… bolile infecțioase funcționează aproape în același mod”.

Oamenii de știință cred că următoarea pandemie va fi probabil cauzată de boli „zoonotice” – atunci când infecțiile trec de la animale la oameni.

Din cele 1,67 milioane de virusuri necunoscute de pe planetă, până la 827.000 dintre acestea ar putea avea capacitatea de a fi transmise de la animale la oameni, potrivit EcoHealth Alliance.

Asia de Sud-Est, Africa de Sud și Centrală, zonele din jurul Amazonului și estul Australiei au fost identificate ca zonele cu cel mai mare risc pentru noi boli într-un studiu publicat în Nature Communications.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel