Sari la conținut

Alertă sanitară! Un virus mortal se răspândește cu rapiditate. ”Distruge totul într-un număr pe care nu l-am mai văzut până acum”

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alertă sanitară! Oamenii de știință au emis un nou avertisment în contextul în care un nou focar al unui virus potențial mortal se răspândește în Marea Britanie.

Vidrele, vulpile, delfinii și focile din Marea Britanie sunt acum amenințate de gripa aviară.

Vestea vine la doar o zi după ce au fost ridicate restricțiile de prevenire a răspândirii gripei aviare în întreaga țară, pentru a permite crescătorilor să aducă ouă de țară pe rafturile supermarketurilor, scrie Mirror.

De la începutul lunii noiembrie, crescătorii de păsări au fost obligați să adăpostească efectivele de păsări în spații închise și departe de animalele sălbatice, pentru a reduce răspândirea gripei aviare.

Aceasta a agravat penuria de ouă existentă la nivel național, unele supermarketuri limitând numărul de cutii pe care clienții le pot cumpăra.

”Acest virus înalt patogen distruge totul”

Facturile mai mari la energie, împreună cu costurile în creștere ale hranei pentru găini, ale găinilor și ale ambalajelor, au forțat producătorii să reducă producția, dar, începând de marți, ouăle etichetate „crescute în aer liber” vor fi din nou în magazine, deoarece găinile vor avea din nou acces la spații în aer liber.

Guvernul a declarat că nivelurile de risc de gripă aviară s-au redus la „mediu”, ceea ce înseamnă că păsările de curte și alte păsări captive nu mai trebuie să fie adăpostite, dar medicul veterinar-șef Christine Middlemiss a subliniat că este „mai important ca niciodată” ca deținătorii de păsări să rămână vigilenți la semnele de boală și să mențină standarde de biosecuritate „scrupuloase”.

Marea Britanie s-a confruntat cu cel mai mare focar de gripă aviară din istorie, cu peste 330 de cazuri confirmate în întreaga țară de la sfârșitul lunii octombrie, 2021.

Experții au avertizat că, în ciuda relaxării restricțiilor, boala este încă prezentă la păsările sălbatice.

Gripa aviară, sau H5N1, este o boală infecțioasă a păsărilor de curte și a păsărilor sălbatice.

De obicei, ea se manifestă toamna, și dispare primăvara și vara, dar acest val este diferit, spun oamenii de știință.

„Acest virus înalt patogen distruge totul într-un număr pe care nu l-am mai văzut până acum”, a declarat dr. Jennifer Mullinax, de la Universitatea din Maryland, SUA.

Dr. Mullinax și colegii săi au constatat că impactul asupra păsărilor sălbatice și trecerea de la infecții sezoniere la infecții pe tot parcursul anului semnalează schimbări periculoase în SUA.

Echipa sugerează, de asemenea, că H5N1 va deveni probabil endemic, ceea ce ar putea prezenta riscuri pentru securitatea alimentară și economie.

Acesta poate nimici efective întregi de păsări domestice în câteva zile, prin intermediul excrementelor și saliva păsărilor sau prin hrană și apă contaminate.

Virusul a fost detectat la zeci de specii, inclusiv la ulii, acvilele aurii, gâștele de mare și pescărușii.

Mai mult de 40% din populația de skua din Scoția și mii de pelicani dalmațieni din Grecia au murit.

National Trust din Marea Britanie spune că între 30.000 și 50.000 de păsări sălbatice ar fi murit din cauza gripei aviare în Insulele Farne din Marea Britanie.

În Marea Britanie, o serie de mamifere sălbatice precum vidre, vulpi, delfini și foci au murit, după ce au fost infectate cu gripa aviară H5N1, probabil pentru că s-au hrănit cu păsări sălbatice, care au murit din cauza bolii.

Gripa aviară H5N1 a fost descoperită și la urșii grizzly din SUA, la nurca captivă din Canada și la câinii sălbatici dintr-o grădină zoologică din Marea Britanie.

Până în octombrie 2022, boala a dus la 31 de cazuri raportate de mortalitate în masă a păsărilor sălbatice, reprezentând aproximativ 33.504 detecții în SUA și Canada.

În plus, peste 58 de milioane de păsări domestice au fost infectate sau au trebuit să fie sacrificate pentru a limita răspândirea în SUA, și șapte milioane în Canada.

În 2015, un focar de H5N8 înalt patogen în SUA a dus la sacrificarea a 50 de milioane de păsări de curte.

Organizația Mondială a Sănătății spune că 870 de oameni au fost infectați cu gripă aviară în ultimii 20 de ani, iar 457 au murit.

Aceste cazuri au avut loc atunci când oamenii au intrat în contact cu păsări infectate.

 

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel