Sari la conținut

Alertă! Va fi interzis în UE. E obligatoriu și pentru România

Alimente cu potențial cancerigen
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
produs de patiserie, periculoase

Anul trecut, statele membre ale Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei Europene de a interzice, începând cu anul acesta, utilizarea aditivului alimentar E171 – dioxid de titan.

Alertă! Va fi interzis în UE. E obligatoriu și pentru România

Ce este E171? Este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor naturali de origine minerală. Se prezintă sub forma unui praf alb. Utilizat în special ca şi colorant de suprafaţă şi pentru separarea straturilor în produse, este admis a se folosi conform reţetelor în toate categoriile de produse alimentare. Se utilizează şi în pasta de dinţi, ca agent de albire.

E171 va fi interzis în UE

Propunerea Comisiei Europene este bazată pe avizul științific emis de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară prin care se aduce la cunoștința consumatorilor faptul că E171 NU mai poate fi considerat sigur atunci când este folosit ca aditiv alimentar, fiind luate în calcul preocupările referitoare la genotoxicitate.

Unde poate fi găsit aditivul alimentar E171? Guma de mestecat, paroduse de patiserie…

Conform Comisiei Europene, E171 poate fi găsit în produsele tip:

  • Gumă de mestecat;
  • Patiserie (de exemplu cozonac);
  • Supe;
  • Paste tomate tip bulion;
  • Suplimente alimentare.

Încă din 2019, Franța a înaintat propunerea de a interzice aditivul alimentar E171. Eliminarea aditivului alimentar E171 se va realiza într-o manieră treptată în primele 6 luni ale acestui an, ca mai apoi să se aplice o interdicție totală de folosire a acestuia în produsele alimenatare.

Sorin Mierlea: haideți să fim mai responsabili cu ceea ce cumpărăm ca să mâncăm

„Să nu uitam că orice produs sau substanță într-o anumită cantitate este aliment, în altă cantitate este medicament, dar în altă cantitate poate fi otravă. Așa că, haideți să fim mai responsabili cu ceea ce cumpărăm ca să mâncăm și să fim de două ori mai responsabili când cumpăram pentru copiii, părinții sau bunicii noștri”, anunță Sorin Mierlea– Președinte InfoCons.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel