Sari la conținut

Alexandru Rafila: „Acest val va fi ultimul care să afecteze grav sănătatea publică”. Care este cea mai bună metodă de protecție împotriva Omicron?

Varianta Omicron se răspândește într-un ritm accelerat, la nivel național. Deși aceasta nu pare să provoace forme mai severe de boală, specialiștii avertizează că tulpina poate fi încă periculoasă, mai ales pentru persoanele nevaccinate.

Foarte mulți specialiști susțin că Omicron ar putea fi ultima tulpină care să afecteze sănătatea publuică în mod semnificativ. Deși această tulpină este extrem de contagioasă, avantajul este că formele grave de boală sunt mai puțin frecvente.

Experții în sănătate, însă, nu recomandă să renunțăm la protecție. Persoanele vulnerabile și persoanele nevaccinate au un risc ridicat de infectare și îmbolnăvire, inclusiv de a dezvolta forme grave.

Rafila: Ultimul val care ar putea afecta sănătatea publică

Tendinţa de creştere a indicatorilor care arată modul în care evoluează pandemia se va menţine pentru încă aproximativ zece zile, estimează ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit RRA.

El apreciază însă că acest val va fi ultimul de natură să afecteze grav sănătatea publică, astfel că din primăvară ar putea fi reluate şi activităţile care au suferit cele mai multe restricţii în ultimii doi ani, evenimentele publice şi private cu un număr mare de participanţi.

„Cred că în luna martie o să putem să avem o discuţie aplicată despre un calendar pe termen mediu măcar, încât să existe predictibilitate, nu o măsură pe care o luăm de azi pe mâine şi cred că în luna martie, când vom avea elemente mult mai concrete în ceea ce priveşte evoluţia pandemiei, putem să stabilim împreună un program, încât – e o opinie personală acum, luaţi-o ca atare.

Cred că începând din luna mai, aceste tipuri de evenimente se pot relua, probabil cu anumite limitări, nu ştiu dacă se referă neapărat la număr, da trebuie păstrate elemente de siguranţă care înseamnă oarecare distanţare sau, în cazul unor evenimente publice, nu neapărat nunţi, utilizarea măştii”, a explicat Alexandru Rafila.

Masca, o măsură de protecție esențială

„Cred că utilizarea măştii la tulpina Omicron este cel mai important element pentru că este o bariueră mecanică care previne transmiterea”, a adăugat Alexandru Rafila.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: