Sari la conținut

Alexandru Rafila, despre antiviralele disponibile în România. „Acest medicament este toxic și trebuie să evităm ca populația să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Alexandru Rafila

Antiviralele sunt medicamente importante în schema de tratament. Acestea se administrează după indicații stricte, în funcție de forma de boală și debutul acesteia.

Numărul persoanelor infectate şi confirmate cu coronavirus va creşte în următoarea perioadă, pentru că vor fi făcute şi mai multe teste: peste 100.000 zilnic, până la finalul săptămânii viitoare – a declarat în deschiderea şedinţei de guvern ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila.

El a explicat că peste 2.300 de medici de familie au deja contracte cu casele judeţene de asigurări de sănătate şi au început să testeze în cabinetele proprii. În plus, în următoarele zile vor deveni funcţionale cele mai multe centre ambulatorii de evaluare a pacienţilor.

Alexandru Rafila, despre antiviralele disponibile

Ministrul Alexandru Rafila a anunţat şi că în scurt timp va fi disponibilă medicaţia antivirală inovativă.

„Sper să putem să semnăm primul contract chiar în aceste zile, și până spre sfârșitul lunii, așa cum am promis, primele cantități de antivirale inovative să se găsească atât la nivelul spitalelor, cât și la nivelul centrelor ambulatorii de evaluare a pacienților, unde pot primi și tratamentul gratuit.

În plus, toate aceste centre și spitale au Remdesivir, acel antiviral injectabil, au Favipiravir, despre care am făcut o informare pentru populație extrem de accesibilă, aş spune, iar medicamentul Favipiravir se va găsi în scurt timp și în farmacii cu circuit deschis, dar va fi eliberat strict, numai pe bază de prescripție și cu o evidență clară, pentru că e medicament toxic și trebuie să evităm ca populația să consume un astfel de produs atunci când nu este necesar”, a explicat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, potrivit RRA.

Alexandru Rafila a mai precizat că în acest moment mortalitatea în urma infectării cu coronavirus este de 8-10 ori mai mică decât cea înregistrată în luna octombrie.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel