joi, ianuarie 28, 2021

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, consideră că închiderea școlilor nu era necesară. Acesta susține că sacrificarea sistemului de învățământ poate avea repercusiuni grave asupra tinerilor.

Alexandru Rafila, reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății susține că funcționarea școlilor primare, cel puțin, este esențială, potrivit hotnews.ro. Sacrificarea sistemului de învățământ a fost o decizie impulsivă, se pare, care putea fi evitată dacă autoritățile se organizau din timp.

În contextul pandemic actual, tinerii suferă o distanțare fizică și psihologică față de prieteni și apropiați. Pentru un copil, lipsa de interacțiune normală poate afecta grav dezvoltarea psihologică și socială.

Activitățile economice și sociale ar putea fi aduse la normalitate, dacă s-ar lua măsuri specifice din timp. Aceste măsuri privesc distanțarea socială, obligativitatea măștii, precum și regulile de igienizare conformă.

Alexandru Rafila consideră ca închiderea școlilor a fost o reacție, nu o măsură de prevenire. Organizația Mondială a Sănătății susține funcționarea normală a școlilor, cel puțin a celor primare. Școlile, într-adevăr, suferă anumite schimbări din punct de vedere al organizării și măsurilor sanitare, însă acestea au rămas deschise.

„Copiii trebuie să interacţioneze unii cu alţii, trebuie să interacţioneze cu cadrele didactice, nu putem ţine un copil în faţa unui ecran luni de zile pentru că ne e frică de ce s-ar putea întâmpla, pentru că nu ne pregătim sau pentru că negăm recomandările unor organizaţii internaţionale”, a susținut Alexadru Rafila, conform Hotnews.ro.

Reprezentantul OMS face referire și la alte țări din Uniunea Europeană, care au avut un număr dublu sau triplu față de România, însă nu au renunțat la învățământ și au găsit soluții spre o funcționare normală.