Sari la conținut

Alexandru Rafila, îndemnă românii să ridice pastilele de iod din farmacii.”Într-o situație de criză va fi greu să ajungă la toată lumea”

Iodura de potasiu
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Iodura de potasiu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, face un apel către populație să ridice pastilele de iodură de potasiu disponibile gratuit în farmacii, în contextul unei posibile crize nucleare.

Deși sunt disponibile în farmacii de doi ani, doar 3% din cele treizeci de milioane de pastile de iodură de potasiu au fost cumpărate de români. Alexandru Rafila a subliniat, la Antena 3 CNN, cât de crucial este ca oamenii să ridice pastilele în timp util.

În aceste codiții, ministerul Sănătății atrage atenția că toți cei care își doresc aceste pastile pot merge la farmacie de unde le vor ridica gratuit.

„Aceste pastile au valabilitate încă patru ani. O parte dintre ele au fost distribuite în farmacii. Oamenii nu au fost suficient de convinși. Într-o situație de criză, va fi o provocare să distribui o cantitate mare de pastile cu iod la toate persoane.

Este o listă foarte mare de unde oamenii pot ridica în continuare pastilele. Să sperăm că nu vom avea nevoie de ele, dar în cazul unei astfel de situații este bine să fim pregătiți”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

De ce pastilele de iod nu sunt recomandate persoanelor cu vârsta peste 40 de ani

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Campania de distribuire gratuită a pastilelor de iodură de potasiu de 65 mg derulată de Ministerul Sănătății se adresează persoanelor cu vârsta sub 40 de ani.

După 40 de ani, administrarea comprimatelor de iod nu mai este recomandată.

Potrivit medicilor, iodul este recomandat în special copiilor, adolescenților și femeilor însărcinate.

Pe măsură ce ne apropiem de vârsta 40 de ani și mai ales după, metabolismul devine mai leneș, așa că absorbția iodului în tiroidă este slabă. Din același motiv, medicii spun că chiar și expunerea la iod radioactiv după 40 de ani nu are consecințe foarte grave.

Pe de altă parte, după 40 de ani, multe persoane au predispoziție să dezvolte disfuncții ale tiroidei – de care de cele mai multe ori nici măcar nu știu – precum hipotiroidism sau hipertiroidism, iar administrarea de iod ar risca să agraveze aceste probleme

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel