Sari la conținut

Alexandru Rafila: NU promovăm obligativitatea vaccinării. Cum comentează Ministrul Sănătății protestul AUR

Ministrul Sanatatii
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Alexanndru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține în aceste momente o conferință de presă unde a subliniat în nenumărate rânduri că nu se promovează o politică de obligativitate a vaccinării.

Strategia Națională de Vaccinare, postată de Ministerul Sănătății în dezbatere publică și care a provocat, joi, un protest AUR în fața Ministerului Sănătății, asigură dreptul, nu obligația cetățenilor, spune ministrul Sănătății.

Rafila: Cei care sunt în fața Ministerului Sănătății nu își doresc să avem copii sănătoși

”Pentru că în faţa ministerului se desfăşoară o demonstraţie a unui partid politic, cred că este o greşeală majoră care afectează interesul naţional şi interesul populaţiei acestei ţări de a politiza un subiect atât de bine cunoscut de către toată lumea şi care a făcut în aşa fel încât foarte multe generaţii să beneficieze de vaccinare şi de prevenirea bolilor infecţioase”, a afirmat el.

Rafila a precizat că a văzut sloganuri afişate la protest, ”Vaccinat egal intoxicat”. ”Vă asigur că majoritatea celor care se află aici, în vârstă au fost vaccinate în copilărie, nu mi s-a părut că ar fi fost intoxicaţi, dar cred că intoxicarea pe care se bazează un partid politic care în mod absolut iresponsabil atacă fundamentele sănătăţii publice din această ţară se referă la intoxicarea politică şi la dezvoltarea unui subiect neadevărat”, a arătat Alexandru Rafila.

„Cei care sunt în fața Ministerului Sănătății nu își doresc să avem copii sănătoși”, a afirmat Rafila, cu referire la protestatarii mobilizați de AUR. „A fost depășit un prag care este pragul unei credințe. Vorbim despre iresponsabilitate”, a adăugat ministrul Sănătății.

Strategia Națională de Vaccinare „nu face altceva decât să stabilească principiile și accesul la un program de vaccinare. Avem interesul să ne protejăm copiii. Nu înțeleg de ce se insistă pe obligativitate”, a adăugat ministrul Sănătății.

Principii de bază ale campaniei de vaccinare
Sursă foto: Ministerul Sănătății

Alexandru Rafila a calificat protestul AUR din fața Ministerului Sănătății drept „impostură politică dusă la paroxism”, care trebuie să înceteze.

”Principiile de bază se referă la asigurarea dreptului tuturor cetăţenilor, a dreptului nu a obligaţiei, de a opta pentru utilizarea vaccinurilor pentru menţinerea sănătăţii. De asemenea, printr-o informare corectă să creştem gradul de conştientizare legat de utilitatea vaccinării”, a spus ministrul.

Principiile de bază ale Strategiei Naționale de Vaccinare, prezentate de Alexandru Rafila

  • Vaccinarea reprezintă un drept și nu o obligație!
  • Asigurarea dreptului tuturor cetățenilor, indiferent de vârstă, de a opta pentru utilizarea vaccinurilor în vederea menținerii sănătății.
  • Creșterea gradului de conștientizare a utilității vaccinării prin informare corectă.
  • Asigurarea accesului la vaccinare pentru grupurile de populație cu risc mai mare de îmbolnăvire.
  • Sustenabilitate în aprovizionarea cu vaccinuri.
  • Adaptarea măsurilor de protejare a populației vaccinate și nevaccinate.
  • Comunicare pentru creșterea încrederii populației în beneficiile vaccinării.

Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiză interministerială, urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat.

Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății au arătat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării.

„Vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie! (…) Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție”, transmite Ministerul Sănătății.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.