marți, mai 17, 2022

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus în cadrul unei conferințe de presă faptul că va lupta pentru renegocierea unor contracte încheiate în perioada pandemiei.

Alexandru Rafila vrea chiar să pornească o alianță a țărilor europene împotriva Big Pharma pentru a renunța la contractele pentru achiziționarea vaccinurilor anti-COVID.

De la începutul pandemiei, zeci de milioane de doze de vaccin au expirat în toată Europa. Acest lucru nu numai că a produs pagube din punct de vedere economic, dar anunță și un dezastru ecologic.

Te-ar mai interesa: Cum știi dacă mănânci sănătos sau nu? Cea mai bună...

Alianța împotriva Big Pharma

Ministrul Sănătății a demarat deja procedurile, cu ajutorul Ministrului de Externe Bogdan Lucian Aurescu, de a identifica țările care doresc să facă parte din uniune. Board-ul alcătuit astfel ar putea anula contractele realizate în pandemie de achiziționare a vaccinurilor COVID-19. În cel mai rău caz, speră ministrul, le va renegocia în favoarea României, comunică EVZ.

Reamintim că până în prezent, circa două milioane de vaccinuri anti-COVID-19 au expirat, pagubele fiind estimate la 6 milioane de euro doar din acest lot. Mai mult, ministrul Rafila susține că „avem obligaţii contractuale de a mai cumpăra și alte loturi”.

Te-ar mai interesa: Efectele eclipsei de Lună. La ce să ne așteptăm în...

Aceste obligaţii contractuale au avut două elemente, dacă vreţi, unul legat de poziţia şi negocierea realizată la nivelul Comisiei Europene cu principalii producători de vaccinuri, cantităţile contractate au depăşit mult populaţia Uniunii Europene şi fiecare stat membru a primit o cotă parte”, a transmis ministrul în cadrul conferinței menționate.

Vom încerca să pornim această alianță împotriva țărilor europene

Încercăm prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe să vedem dacă sunt şi alte ţări în această situaţie încât să avem o voce puternică la nivel european sau mai puternică la nivel european, să vedem care este posibilitatea declarată de renegociere a acestor contracte care să prevină risipa banilor publici”, a transmis ministrul Sănătăţii.

Te-ar mai interesa: Cum dizolvi în mod natural cheagurile de sânge? Tr...

Este incert însă cu cine vom renegocia, dacă România va avea ocazia. Contractele de achiziționare a dozelor este semnat de Comisia Europeană cu producătorii BioNTtech/Pfizer etc, iar România, la rândul său, a semnat contracte de angajament cu Comisa.

Totodată, o certitudine este că majoritatea țărilor europene traversează această situație, provocarea ministrului Rafila fiind de a găsi țări dispuse să ia atitudine într-un board lansat de România.

Te-ar mai interesa: Atenție! Retenția de apă poate fi semnul unei boli...

În Europa, peste 240 de milioane de doze au expirat de la începutul campaniei de vaccinare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private