marți, iunie 6, 2023

Alexandru Rafila, semnal de alarmă: „Oamenii ar putea fi testați în cabinetele medicilor de familie”.

Autoritățile se declară îngrijorate de evoluția celui de-al treilea val al pandemiei. Acestea consideră că în perioada următoare se va depăși capacitatea de terapie intensivă. Dr. Alexandru Rafila a declarat la B1 TV că, în momentul de față sunt deja probleme majore aât în Capitală, cât și în multe județe. Reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) preconizează că numărul cazurilor va continua să crească.

„Evident, ne găsim într-o situaţie limită. Gândiţi-vă la o evoluţie cu o creştere de 20% a mediei în fiecare săptămână, media zilnică mă refer, am avut 4.000, 5.000, 6.000 de cazuri acum şi probabil dacă va mai creşte aşa câteva săptămâni, evident că va fi depăşită capacitatea de îngrijire în Terapie Intensivă. Eu vă spun în Bucureşti care e situaţia şi e la limită: avem mulţi pacienţi care ar trebui să fie la ATI la Balş şi nu au unde să meargă”, a precizat dr. Alexandru Rafila.

Testarea populației, „radiografie mai apropiată de adevăr”

Dr. Rafila susține că mai mult decât oricând, acum este nevoie de testare masivă, pentru identificarea și izolarea tuturor persoanelor pozitive. Acesta a subliniat importanța identificării active a focarelor.

„Dacă direcţiile de sănătate publică care nu reuşesc să testeze decât un număr mic de persoane şi-ar face treaba şi, în mod evident, n-am mai ajunge la doar zeci de cazuri pe zi testate în unele judeţe, atunci am putea să avem şi o radiografie mai apropiată de adevăr. Pe de o parte…

Și pe de altă parte, şi o identificare activă a focarelor. Și eventual măsuri de sănătate publică sau non-farmacologice care să limiteze extinderea bolii. Noi nu putem să luptăm cu extinderea bolii dacă nu ştim cazurile. Iar accesibilitatea la testare este importantă”, a declarat acesta.

Alexandru Rafila: „Oamenii ar putea fi testați în cabinetele medicilor de familie”

Reprezentantul României în OMS crede că medicii de familie ar trebui implicați în testare.

„Am auzit o propunere. Sigur, ea poate fi aplicată… să se testeze la farmacii. E foarte bine, dar cred că şi cabinetele medicilor de familie ar putea să constituie un loc unde oamenii să se testeze. Ei se testează acasă pentru că n-au unde să se testeze. Să fim serioşi, nu merge nimeni la Unitatea de Primiri Urgenţe, la un spital, dacă are o simptomatologie, să spunem, discretă şi atunci lucrurile scapă de sub control”, a mai spus dr. Alexandru Rafila.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private