duminică, februarie 5, 2023

Criza antibioticelor. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, are un mesaj important pentru părinți privind utilizarea antibioticelor în sezonul virozelor.

Ministrul spune că este foarte important ca părinții să primească o recomandare medicală și să nu dea antibiotic copilului.

„Sfatul meu pentru părinții care au copii bolnavi și au simptomatologie moderată – o tuse moderată, o durere de gât sau febră de 38 de grade – să nu se prezinte la Unitățile de Primiri Urgențe (UPU). Nu pentru că aș avea ceva împotrivă, dar timpul de așteptare este foarte lung.

Te-ar mai interesa: Trei zodii care își găsesc iubirea târziu în viață...

La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală sunt zilnic și 400 de prezentări, ceea ce este enorm. Dacă sunt forme ușoare de boală, de viroză, de răceală, în niciun caz să nu se prezinte, fiindcă timpul acela de așteptare prelungit poate să favorizeze transmiterea unei alte infecții, nu neapărat viroza cu care s-a prezentat părintele, împreună cu copilul.

Sfatul meu este să se apeleze la medicul de familie în cursul săptămânii. E foarte important să primească o recomandare medicală și să nu dea antibiotic copilului.


Rafila: Virozele nu se tratează cu antibiotice, e o greșeală majoră

Am văzut destul de multe discuții că acum, în sezonul virozelor, nu sunt antibiotice. Virozele nu se tratează cu antibiotice, este o greșeală majoră. Nu aș vrea ca părinții să-și facă provizii de antibiotice pe care să le păstreze acasă.

Te-ar mai interesa: Atenție! Unghiile care se exfoliază pot anunța o b...

Chiar acum două zile a început Săptămâna Europeană a Conștientizării Utilizării Antibioticelor și recomandarea clară este să nu dăm antibiotice în viroze pentru că nu îmbunătățesc cu nimic situația.

Dimpotrivă, selectează bacterii care devin rezistente la antibiotice. Sigur, dacă este nevoie de antibiotice trebuie prescris de medici.

Nu spun că nu este util în infecții bacteriene. Dar, în infecții virale, acestea nu-și au rostul și spun asta din punct de vedere profesional fiindcă sunt microbiolog, cu asta mă ocup. Atunci trebuie evitat acest tratament”, a transmis ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la B1 TV, duminică seara.

Te-ar mai interesa: Cum ne ajută, de fapt, iodura de potasiu și de ce ...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private