Sari la conținut

Aliment-medicament ce trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă. Este obligatoriu să-l consumați

Aliment-medicament ce trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă. Pentru a preveni formarea radicalilor liberi, cei care sunt responsabili pentru menținerea unei pieli tinere, medicii recomandă pentru consum o categorie de chimicale naturale din plante.

Aliment-medicament ce trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă. Este obligatoriu să-l consumați

Polifenolii sunt clasificați ca și antioxidanți. Principala lor acțiune este prevenirea formării de radicali liberi, luptând împotriva îmbătrânirii pielii. Se găsesc în anumite fructe și legume și se găsesc sub formă de antocian (în fructele roșii), faovide (în citrice), quercetina (în frunzele de ceai, ciocolată, ceapă, alge și mere).

Mihaela Bilic, medic nutriționist celebru, a spus, într-o postare pe o rețea socială, cât de importantă este, de fapt, și ce acțiuni benefice are pentru organism polifenolii.

Bilic: „Ciocolata, singura sursă de polifenoli recunoscută de EFSA”

„Ați auzit cu siguranță de polifenoli, acei fitonutrienți din plante cu multiple acțiuni benefice pentru organism: efect hepatoprotector, cardioprotector, vasodilatator, detoxifiant, antioxidant, antiinflamator, antimicrobian, antiviral, antibacterian, antitrombotic, anticancerigen și mulți alți “anti”…

 

dieta cu fructe

Faptul că nu funcționează sub formă de suplimente, ci trebuie consumați din alimente: catechine în ceaiul verde, taninuri în ceaiul negru, cafeină în cafea, curcumine în curcuma, resveratrol în vinul roșu, quercitine în ceapă și capere, indoli în varză și alte crucifere, anthocianine în fructele de pădure etc. Deși efectele lor benefice sunt incontestabile, nu există recomandări și doze zilnice obligatorii pentru niciunul dintre ele, sfatul general al nutriționiștilor fiind “consumați zilnic fructe și legume”, spune medicul nutriționist.

Cât de sănătos este de sănătos acest antioxidant pentru sănătate?

Cu o excepție: flavonoizii din bobul de cacao! Niciun alt polifenol nu a obținut o recunoaștere a efectului favorabil pentru sănătate, nici vinul roșu, nici ceaiul verde. EFSA (Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară) a decis că o doză de 10 g ciocolată neagră consumată în fiecare zi contribuie la o circulație normal a sângelui.

Cât înseamnă 10 g ciocolată? Un pătrățel! Deci este nu doar autorizat, ci și recomandat. Așa că încetați să vă mai simțiți vinovați că iubiți ciocolata, este un aliment-medicament ce trebuie să facă parte dintr-o dietă sănătoasă. De reținut: să fie neagră și cu măsură!!, a conchis Mihaela Bilic.

Beneficii polifenoli

Polifenolii, o serie de beneficii pentru sănătate

Au activitate antioxidanta – datorita activității antioxidante a polifenolilor, aceștia pot combate efectele radicalilor liberi cauzate de expunerea la poluare, de fumat, de dieta nesănătoasă și nu numai. Asta înseamnă că polifenolii ne pot proteja de boli, dar totodată pot amână procesul de îmbătrânire.

Au efect antiinflamator – polifenolii au acțiune antiinflamatoare, fapt ce previne de asemenea îmbătrânirea.

Proprietăți anti-cancer – și riscul de cancer poate fi redus prin consumul de polifenoli. Quercetina, catehinele, resveratrolul și curcumina sunt polifenoli renumiți pentru abilitatea de a proteja organismul de cancer.

Reduc riscul de formare a cheagurilor de sânge – polifenolii îmbunătățesc circulația sanguina, contribuind la reducerea riscului de formare a cheagurilor. Catehinele, de pilda, au abilitatea de a reduce riscul de blocare a arterelor cu un cheag de sânge, potrivit doc.ro.

Reglează nivelul de glucoza din sânge – polifenolii pot fi de ajutor pacientului care suferă de diabet sau de sindrom metabolic, întrucât reglează nivelul de zahar din sânge și combat rezistenta la insulina.

Reduc riscul de osteoporoza – osteoporoza este afecțiunea caracterizata de pierderea densității osoase. Activitatea antioxidanta a polifenolilor are un efect benefic asupra sistemului osos, contribuind la reducerea riscului de osteoporoza.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel