sâmbătă, aprilie 1, 2023

Dereglarile glandei tiroide pot duce la aparitia unor afectiuni, cele mai comune fiind legate de producerea anormala de hormoni tiroidieni.Glanda tiroida este o glanda endocrina, care are forma de fluture. Este situata la baza gatului, lungimea fiecarui lob nu depaseste 5 cm, iar greutatea sa nu depaseste 30 de grame la adult.

Dimensiunea sa redusa este indirect proportionala cu importanta acestei glande pentru sanatate: tiroida influenteaza modul in care functioneaza fiecare celula, tesut sau organ, de la muschi, oase si piele la tractul digestiv, creier, inima si multe altele.

Te-ar mai interesa: O legumă banală, dar consumată des de români, dezi...

Hormonii tiroidieni influenteaza astfel metabolismul, procesele de crestere si dezvoltare, dar si temperatura corpului. La nou-nascuti si la copii, hormonii tiroidieni sustin dezvoltarea creierului.

Rolurile glandei tiroide în organism:

 • Reglarea pulsului si a tensiunii arteriale;
 • Reglarea proceselor metabolice;
 • Sinteza proteinelor;
 • Reglarea nivelului de colesterol;
 • Sustinerea bunei functionari a sistemului nervos central si periferic;
 • Sustinerea dezvoltarii fatului;
 • Sustinerea sanatatii sistemului reproductiv;
 • Eliminarea reziduurilor din organism;
 • Transformarea alimentelor in „materie prima“ pentru lipide, proteine si nu numai;
 • Sustinerea regenerarii celulare;
 • Mentinerea bunei functionari a sistemului cardiovascular;
 • Sustinerea unei greutati optime;
 • Reglarea respiratiei;
 • Mentinerea tonusului muscular.

Glanda tiroida este responsabila pentru producerea, stocarea si eliberarea de hormoni in fluxul sanguin, astfel incat acestia sa poata ajunge in cantitati adecvate indeplinirii nevoilor metabolice ale celulelor.

Doamna doctor Ioana Luca, medic endocrinolog, ne vorbește despre alimentele care ajută la o bună funcționare a glandei tiroide.

Iodul

Element-cheie în buna funcționare a glandei tiroide, iodul intră în alcătuirea hormonilor tiroidieni. Sursele cele mai importante din alimentație sunt sarea iodată, peștele oceanic, fructele de mare, algele marine.

Te-ar mai interesa: Cele mai bune ceaiuri pentru ficatul gras, încărca...

Seleniul

Este un alt microelement implicat în sinteza hormonilor tiroidieni. Sursele alimentare principale sunt fructele de mare, peștele, carnea, cerealele, ouăle, nucile braziliene.

Soia

Conține izoflavone, substanțe ce pot inhiba formarea hormonilor tiroidieni, dar studiile de până acum nu au indicat efecte semnificative clinic ale consumului de soia. De asemenea, soia poate diminua absorbția intestinală a hormonilor tiroidieni la pacienții aflați în tratament pentru hipotiroidism, așa că, în cazul unui consum crescut de soia poate fi necesară creșterea dozei de substituție.

Te-ar mai interesa: Bacteria periculoasă care face ravagii în rândul c...

Un caz particular, care trebuie să intre în atenția pediatrilor și a părinților, este cel al bebelușilor hrăniți cu lapte de soia, care pot dezvolta hipotiroidism manifest.

Cruciferele

Varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, etc. conțin tiocianați care inhibă sinteza hormonilor tiroidieni. Nu există în prezent studii suficiente care să stabilească de la ce cantitate zilnică ingerată devin cruciferele periculoase pentru buna funcționare a tiroidei, dar situațiile în care s-a putut documenta o influență negativă a acestor alimente sunt puține.

Te-ar mai interesa: Plante cu efect de antibiotic eficiente în cazul i...

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private