Alimente bogate în fibre pentru o digestie sănătoasă

Din cuprinsul articolului

Fibrele sunt nutrienți fără de care sistemul digestiv ar avea de suferit. Acestea sunt esențiale pentru procesarea alimentelor și pot fi obținute din alimentația de zi cu zi.

În lipsa fibrelor se pot dezolta o multitudine de afecțiuni digestive, precum constipația. Aceasta nu este o boală de ignorat, deoarece se poate croniciza și poate afecta organismul în mod substanțial.

Totuși, efectele negative pot fi ușor evitate cu ajutorul unei alimentații mai sănătoase, bogate în fibre.

Alimente bogate în fibre

Mihaela Bilic, nutriționist, a dezvăluit pe o rețea de socializare și faptul că este important să avem un aport echilibrat de fibre solubile/ insolubile. Da, chiar există două tipuri de fibre, iar consumul egal este recomandat pentru o digestie optimă!

Când spui bogat în fibre, spui fasole și ciocolată.

Primul produs la care ne gândim când vine vorba de fibre, sunt cerealele integrale. Pâine neagră, fulgi de ovăz, paste integrale sau biscuiți digestivi sunt alimente bogate în fibre. Dar e vorba de fibre insolubile, care sunt agresive și dure, ele pot irita tubul digestiv dacă sunt consumate în cantitate mare.

Care sunt produsele care au un raport optim fibre solubile/fibre insolubile? Fasolea se află pe primul loc într-un top al produselor bogate în fibre. Legumele boabe de tip fasole, mazăre linte, năut, soia trebuie incluse în dietă de minim 2 ori/ săptămână. Para e un fruct de sezon și ocupă poziția 3 în top, întrecând mărul la capitolul fibre.

Pe locul 6 este avocado, iar pe locul 10 migdalele-atenție la cantitate! Pe locul 7 sunt prunele uscate, ca să nu uitați de ele la iarnă.

Da, ați văzut bine, pe locul 9 este ciocolata neagră- o surprinzătoare sursă de fibre! Și o dovadă în plus că sănătatea are gust”, recomandă Mihaela Bilic, nutriționist.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

2 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

2 ore ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

3 ore ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

3 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

4 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic