miercuri, iunie 16, 2021

Alimentele bogate în zahăr și grăsimi saturare pot stimula inflamația. ”Acestea cauzează hiperactivitatea sistemului imunitar, ducând la dureri articulare, oboseală și deteriorarea vaselor de sânge”, spune

Scott Zashin, professor la Universitatea Texas Southwestern Medical Center din Dallas.

Alte alimente pot reduce inflamația. Iată care sunt acestea:

Dieta mediteraneeană

Bazată pe ulei de măsline, somon, fructe de mare și vin roșu, dieta mediteraneeană scade inflamația. Alimentele consumate des în dieta mediteraneeană sunt bogate în antioxidanți și acizi grași omega 3. Studiile clinice au arătat că aportul de omega-3 din alimente precum somonul poate duce la reducerea durerii asociate artritei, dismenoreei (crampe menstruale dureroase), bolilor inflamatorii intestinale și neuropatiei.

Cireșele

Contin antioxianti, antocianini, care au efecte de reducere a durerii similare cu medicamentele anti-inflamatorii cum ar fi aspirina. Un studiu publicat in Journal of the International Society of Sports Nutrition a constatat ca sucul de cirese inainte de a alerga pe distante lungi poate reduce durerile musculare post-efort. Mai multe studii sustin ca exista efecte de ameliorare a durerii si în articulatii.

Ceapa și usturoiul

Ceapa, usturoiul şi prazul ajută la detoxifiere şi acţionează ca antioxidanţi puternici, stimulând sistemul imunitar şi reducând inflamaţiile.

Unii

oameni de ştiinţă sunt de părere că anumite componente din ceapă şi usturoi, precum bioflavonoidele, ar putea fi cheia cercetărilor în boli precum cancerul sau afecţiuni ale inimii. Se pare că persoanele care consumă cantităţi mai mari de usturoi şi ceapă au un sistem imunitar care le oferă o protecţie mai mare împotriva unor astfel de afecţiuni.

Soia

Mai multe studii au scos la iveală că izoflavonele din soia ajută la reducerea inflamației și a efectelor negative produse de aceasta.

 

Ultimele stiri

Parteneri