Sari la conținut

Alimente care NU expira repede. Le poți consuma și peste 30 de ani

seminte in
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
alimente cu termen de valabilitate mare

Alimente care NU expira repede. Mulți dintre noi aruncăm unele alimente crezând că au expirat, însă ele pot fi consumate chiar și după 30 de ani. Ce alimente au termen de valabilitate mare?

Alimente care NU expira repede. Pe listă se regăsește sarea naturală colectată din urmele de minerale lăsate în urmă de evaporarea lacurilor și oceanelor nu expiră niciodată. Orezul vidat, dacă este depozitat corespunzător, într-o temperatură de sub 5 grade, poate avea termen de valabilitate de până la 30 de ani. Și cafeaua instant poate rezista depozitată în cămară până la 20 de ani.

Termen de valabilitate de zeci de ani

whisky
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Alcoolul precum vodka, romul sau whisky-ul poate avea termen de valabilitate de zeci de ani dacă este depozitat și sigilat corespunzător, departe de căldură directă ori lumina soarelui.

Alimente care NU expira repede. Le poți consuma și peste 30 de ani. Ierburile uscate și condimentele fac și ele din această categorie. Acestea se depozitează uscate, ferite de lumina directă a razelor soarelui, și pot să reziste chiar și ani de zile fără probleme.

Oțetul, dacă rămâne sigilat și păstrat într-un mediu răcoros, poate fi păstrat chiar și până la 30 de ani, deoarece este un acid ușor, care nu expiră.

Alimentelor cu termen de valabilitate de până la 12 luni

În lista alimentelor cu termen de valabilitate de până la 12 luni se regăsesc alimente precum: Pateuri conservate; Compoturi; Dulcețuri; Cereale; Bomboane; Biscuiți; Nuci și semințe.

Fasole conservată sau deshidratată. Boabele de fasole au un termen de valabilitate generos. Dacă fasolea la conservă poate fi depozitată în condiții optime în locuință pentru 2 până la 5 ani, boabele de fasole uscată pot fi ținute chiar și până la 30 de ani, dacă sunt ambalate corespunzător, potrivit Libertatea.

sardine
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Pește conservat. Spre deosebire de peștele proaspăt, care nu poate fi păstrat o perioadă lungă de timp, peștele în conservă, dacă este ținut corespunzător, poate fi păstrat și consumat între 1 și 3 ani. Este important să verifici data de expirare de pe ambalajul produsului ales.

Fructe în conservă. Și acestea au un termen de valabilitate mare, cele mai rezistente sunt fructele mai acide, precum mere, struguri, piersici sau ananas, care pot rezita în medie între 12 și 18 luni.

Nuci și semințe. Acestea fac parte din categoria alimentelor neperisabile și pot fi păstrate câteva luni în casă, fără teama expirării.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel