Sari la conținut

Alimente care pot ajuta la scăderea riscului de cataractă

Cataracta
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cataracta reprezintă o afecțiune oculară comună

Alimentepentru sănătatea ochilor. Cataracta este o afecțiune oculară extrem de frecventă, care se manifestă prin opacifierea cristalinului sau a capsulei în care acesta se află.  

Alimente care pot ajuta la scăderea riscului de cataractă: Ce trebuie sa consumi?

Cataracta poate provoca o vedere încețoșată și poate face dificilă cititul, șofatul și participarea la alte activități.

Factori de risc pentru cataractă

În timp ce unii factori de risc pentru cataractă sunt îmbătrânire, consecința unei traume sau a expunerii la radiații, să fie prezentă de la naștere sau în primii ani de viață ori să apară în urma unei intervenții chirurgicale la ochi, există unele modificări ale dietei și ale stilului de viață pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul.

Oamenii trebuie să afle mai multe despre ce nutrienți pot reduce riscul de a dezvolta cataractă atunci când sunt incluși într-o dietă sănătoasă generală. Iată patru alimente care promovează sănătatea ochilor pe care să le introduceți în dietă:

Kiwi  
Vitamina C este un nutrient care poate avea un rol profund în sănătatea ochilor, în special atunci când vine vorba de riscul de cataractă.

Cercetările au arătat că nivelurile mai ridicate de vitamina C în sânge sunt legate de reducerea șanselor de apariție a cataractei, subliniind rolul protector al nutrientului asupra cristalinului.

O meta-analiză a arătat că un aport mai mare de vitamina C a fost legat de reducerea riscului de cataractă.

Kiwi este unul dintre cele mai dense fructe din punct de vedere nutrițional. Fructul are peste 20 de vitamine și minerale.

Kiwi are, de asemenea, cel mai mare conținut de vitamina C dintre toate fructele consumate în mod obișnuit. Oferă mai mult de 100% din necesarul zilnic de vitamina C.


Ouă

Ouăle sunt o sursă compactă și naturală de nutrienți cheie, inclusiv proteine de înaltă calitate. Aproape jumătate din proteinele unui ou și cele mai multe dintre vitaminele și mineralele sale se găsesc în gălbenuș.

Ouăle sunt recomandate pentru majoritatea adulților ca parte a unui model de alimentație sănătoasă pentru inimă, conform American Heart Association.

Gălbenușurile de ou conțin zeaxantină – un pigment carotenoid care susține sănătatea ochilor.

Conform studiilor, riscul de apariție a cataractei a scăzut semnificativ cu 26% pentru fiecare creștere de 10 miligrame pe zi a zeaxantinei și cu 6% pentru fiecare creștere de 5 miligrame pe zi a vitaminei A – un alt nutrient important care se găsește în ouă.

Somon
Somonul este o forță nutritivă, deoarece este plin de proteine de înaltă calitate și de micronutrienți precum seleniu și iod. Peștele gras de apă rece precum somonul este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de acizi grași omega-3.

Este adevărat că un aport mai mare de grăsimi totale și colesterol poate crește riscul de cataractă. Pe de altă parte, consumul mai multor acizi grași omega-3 este legat de un risc redus de apariție a cataractei.

Nucile, semințele de in și semințele de chia pot, de asemenea, să vă dea un impuls de omega-3 în dieta dumneavoastră.

Dovleac

Fiind o sursă de nutrienți care susțin sănătatea ochilor, precum vitaminele E și A, dovleacul este un aliment fantastic de luat în considerare dacă doriți să vă reduceți riscul de cataractă.

Cercetările au arătat că dietele bogate în vitaminele E și A sunt legate de mai puține cataracte. O singură porție de dovleac vă va oferi 10% din doza zilnică recomandată (RDI) pentru vitamina E și peste 300% din RDI pentru vitamina A.

Puteți obține mai mult din marele dovleac în dieta dvs. adăugând dovleac în brioșe, fulgi de ovăz și smoothie-uri, potrivit verywellhealth.com.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel