Sari la conținut

Alimente care previn bolile respiratorii

boli pulmonare
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.com
Boala pulmonară obstructivă cronică, este o afecțiune medicală gravă, a treia cauză de deces la nivel global

După cum a explicat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), plămânii sunt organul cel mai vulnerabil la infecții și leziuni generate de mediul extern, acest lucru se datorează expunerii constante la particule, substanțe chimice și organisme infecțioase pe care ființa umană le respiră.

La rândul său, portalul bibliotecii de sănătate și medicină a Statelor Unite MedlinePlus explică că principala funcție a plămânilor este de a prelua oxigenul din aer și apoi de a-l transporta în fluxul sanguin; Acest lucru este esențial pentru ca celulele corpului să funcționeze și să crească.

Bolile pulmonare, luate în ansamblu, sunt echivalente cu a treia cauză de deces în Statele Unite. În plus, patologiile care afectează cel mai mult acest organ sunt astmul, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), infecțiile precum gripa, pneumonia, tuberculoza și cancerul pulmonar, printre altele.

Bolile respiratorii tind să se răspândească mai repede în rândul bătrânilor și copiilor; În diferite perioade ale anului, aceste tipuri de cazuri cresc vertiginos, din cauza vremii sau chiar atunci când minorii intră la școală, ceea ce crește riscul de a contracta aceasta, deoarece sunt în contact cu alți copii și cu viruși.

Profesioniștii din domeniul sănătății precum pediatrii menționează că sistemul imunitar al copiilor se dezvoltă pe deplin la vârsta de patru ani, fapt care poate indica că înainte de această vârstă este normal ca ei să se îmbolnăvească mai des.

Institutul Național din Peru (INS) menționează că pentru a garanta funcționarea normală și corectă a sistemului imunitar este esențială includerea mineralelor precum fier, zinc și seleniu în planul de dietă; si vitamine precum A, C si E. Este de mentionat ca atunci cand sistemul imunitar functioneaza optim, riscul de boli respiratorii este redus.

Ce alimente să mănânci pentru a preveni bolile respiratorii?

  • Alimente bogate în fier, zinc și seleniu: cum ar fi carnea roșie și organe (ficat, rinichi, plămân, inimă), pește, crustacee, fasole, ouă, produse lactate, cereale integrale, legume și nuci (migdale, nuci, arahide).
  • Alimente bogate in vitamina C: portocala, grapefruit, mandarina, guava, ananas, capsuni, prune, lamaie, broccoli, rosii si kiwi.
  • Alimente bogate în vitamina A: ficat, produse lactate, ouă, morcovi, cartofi dulci, papaya, piersici, spanac.
  • Legume cu frunze verzi: salata verde, spanac, varza, varza kale, broccoli.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel