Sari la conținut

Alimente care reduc riscurile de diabet, boli de inimă, obezitate şi cancer. Unele erau considerate dăunătoare, însă pot fi de fapt benefice

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cele șapte fructe cu IG ridicat periculoase pentru diebatici

Alimente care reduc riscurile de diabet, boli de inimă, obezitate şi cancer. Unele erau considerate dăunătoare, însă pot fi de fapt benefice.

În ultimii ani, glutenul şi grâul au fost printre cele mai demonizate produse, însă noi studii infirmă tot ceea ce se ştia până acum.

Multe alimente care sunt bune pentru sănătatea noastră astăzi au o reputaţie proastă nemeritată, notează agenția Rador. De exemplu, cartofii au fost blamaţi pentru creşterea zahărului. Despre ouă spune că pot crește nivelul de colesterol rău din sânge şi riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, nu există studii care să fi găsit o legătură între consumul de ouă şi riscul de boli de inimă. Iată ce se spune despre cele mai consumate alimente de români:

Alimente prajite – Vitaminele solubile în grăsimi A, D, E şi K

Este adevărat ca mâncarea prajită este mai calorică, dar asta nu înseamnă ca este atât de nocivă. Dacă alimentele sunt prăjite în ulei vegetal natural şi consumate cu moderaţie, nu sunt mai puţin sănătoase. Vitaminele solubile în grăsimi A, D, E şi K, precum şi carotenoizii sănătoşi pentru inimă şi care previn cancerul – beta-caroten (în morcovi), licopen (în roşii), luteină şi zeaxantină (în legume cu frunze de culoare verde închis, cum ar fi spanac şi verdeaţă) au nevoie de grăsime pentru a fi absorbite.

Gluten şi grâu

În ultimii ani, glutenul şi grâul au fost printre cele mai demonizate produse. Dar de zeci de ani, cercetările au arătat că alimentele bogate în gluten – grâu integral, secară şi orz – sunt vitale pentru o sănătate bună. Acestea reduc riscurile de diabet, boli de inimă, obezitate şi cancer.

Sursă: Unsplash

Ouă

S-a susţinut mult timp că ouăle cresc nivelul de colesterol rău din sânge şi riscul de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, nu există studii care să fi găsit o legătură între consumul de ouă şi riscul de boli de inimă. Principalul factor în creşterea colesterolului rău sunt grăsimile saturate.

Cartofi

Cartofii au fost blamaţi pentru creşterea zahărului din sânge, rezistenţă la insulină, obezitate şi diabet de tip 2. Dar un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard a făcut o legătură între consumul de cartofi şi excesul de greutate, declarând că „vinovată” este creşterea glucozei în sânge.

Soia a intrat pe lista „alimentelor periculoase”, după ce mai multe studii au descoperit creşterea cazurilor de cancer de sân la şoareci de laborator hrăniţi cu un produs concentrat din soia. Dar studiile care urmăresc consumul de soia la oameni nu au găsit o astfel de legătură.

Alcool – Cercetările arata că un consum moderat de alcool reduce riscul de boli de inimă. Şi vinul are beneficii suplimentare datorită cantităţii mari de antioxidanţi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel