Categories: Stil de viaţă

Alimentul recomandat de nutriționiști. Te ajută să slăbești, e ideal pentru imunitate și pentru scăderea colesterolului

Alimente care scad colesterolul și trigliceridele. În afara diferențelor calorice, peștele oceanic și cel de apă dulce sunt pe picior de egalitate.

„Atât peștele oceanic (macrou, cod, hering, somon, ton, sardine etc.), cât și cel de apă dulce (păstrăv, știucă, șalău, crap etc) conțin din belșug vestiții acizi grași omega 3. Lor li se datorează efectul cardioprotector al peștelui. Aceștia mențin elasticitatea vaselor sangvine și previn depunerile de grăsimi pe pereți acestora (ateroscleroza)”, arată nutriționistul Lygia Alexandrescu.

În cazul celor care țin la siluetă, ofertele din galantare sunt ușor de triat. „Peștele poate fi consumat cu încredere în curele de slăbire, fiind chiar indicat ca unică sursă de proteine. Astfel, heringul ne oferă 167 calorii/100 g, macroul – 183, tonul – 160. Dacă vreți chiar mai puține calorii, alegeți peștele de apă dulce, mai slab decât cel oceanic. Dacă 100 g păstrăv conțin 85 de calorii, aceeași cantitate de crap are doar 83 de calorii”, prezintă specialistul cifrele.

Alimente care scad colesterolul și trigliceridele. Bun pentru imunitate și scăderea colesterolului

Tot acizii omega 3 sunt capabili să țină la distanță o multitudine de boli. Printre altele, reduc colesterolul, întăresc imunitatea, ajută glanda tiroidă să funcționeze normal, scad tensiunea arterială, protejează pielea împotriva îmbătrânirii precoce și diminuează riscul instalării depresiei. Un studiu publicat la începutul lunii mai în Jurnalul Britanic de Nutriție merge chiar mai departe afirmând că uleiul de pește reprezintă antidotul împotriva efectelor nocive ale mâncării procesate.
Ipoteza cercetătorilor britanici este susținută și de nutriționistul Lygia Alexandrescu. „Creierul, un organ vital al organismului uman, are nevoie pentru funcționare de acizi grași esențiali. În plus, s-a demonstrat că grasimile din pește protejează sistemul nervos, reducând riscul de Alzheimer”, arată specialistul.

Toate aceste beneficii însă pot fi anulate de modul de preparare. „A mânca pește prăjit în ulei, asortat cu maioneză și cartofi prăjiți, nu înseamnă că ai beneficiat de o masă sănătoasă”, atrage atenția nutriționistul. Cel mai sănătos mod de a consuma carnea de pește este fiert, preparat la abur, la grătar sau la cuptor (cu diverse condimente: rozmarin, cimbru, fenicul, usturoi). „Un pește gătit perfect pentru a-și păstra toate beneficiile nutritive este peștele care se rupe ușor cu furculița și are o culoare oarecum opacă pe margini și puțin translucidă pe mijloc”, adaugă expertul.

Evitați conservele sau peștele afumat

Peștele poate fi pus pe aceeași farfurie cu o garnitură de legume, orez integral sau, în mod traditional, cu mămăliguță. Singurele precauții se referă la cel recongelat sau afumat. „Peștele nu se recongelează și este de evitat consumul de pește afumat, mai greu de digerat din cauza fumului, care pe deasupra mai conține sare, motiv pentru care este indicat doar ocazional, de poftă. Și conservele din pește conțin prea multa sare, aditivi, conservanți. Cea mai sigură variantă rămâne pestele proaspăt, cu mențiune de a-l consuma în maximum 24 de ore”, este recomandarea nutriționistului.

 

Recent Posts

Horoscop RUNE 6-12 Mai. Mihai Voropchievici: Zodia care trebuie să-și mobilizeze toate forțele

Horoscop RUNE 6-12 Mai. Mihai Voropchievici, numerolog, a prezentat horoscopul runelor pentru Săptămâna Luminată! O…

22 de minute ago

Ceaiuri eficiente pentru persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil

Simptomele sindromului de colon iritabil sau ale intestinului iritabil variază foarte mult de la un…

51 de minute ago

Greșeli pe care enoriașii le fac când merg la Biserică. Părintele Cleopa: E mare păcat!

Părintele Cleopa este unul dintre cei mai mari duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române. De multe…

o oră ago

Cine nu ar trebui să mănânce carne de miel. Este interzis în aceste BOLI!

Nelipsită de pe mesele românilor în perioada Paștelui, carnea de miel are un conținut bogat…

2 ore ago

Rugăciunea puternică pe care Arsenie Boca o rostea de Paște

Părintele Arsenie Boca rămâne fără îndoială drept unul dintre cei mai milostivi pelerini ai secolului…

3 ore ago

Cât timp se pot păstra ouăle la frigider. Mulți români fac o greșeală care îi poate îmbolnăvi

Indiferent de forma preferată de preparare, ouăle sunt o parte esențială a alimentației umane. Nu…

4 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic