sâmbătă, iulie 31, 2021

Atât tinerii cât și persoanele în vârstă pot avea probleme legate de sănătatea ochilor. Problemele de vedere întâlnite la vârstnici au cauze extrem de diferite. De exemplu, spun specialiștii, cea mai frecventă

cauză de orbire este degenerarea maculară care este asociată cu înaintarea în vârstă, urmată de glaucom și de modificările ulterioare datorate diabetului zaharat – retinopatie diabetică – și cataractă.

O serie de legume și fructe au însă beneficii considerabile asupra sănătății ochilor și pot ajuta în cazul unor boli oculare.

De exemplu, spun specialiștii, sunt studii care au demonstrat importanța carotenoidelor, în special luteina și zeaxatina, dar și a vitaminei A, care protejează macula – zona cu cea mai clară viziune a retinei. Toate aceste substanțe se află

în fructe și legume verzi, precum sunt spanacul, guliile, morcovii. Dar și antioxidanți precum sunt zincul, vitamina C s E pot reduce riscul de degenerescență maculară. În plus, consumul regulat de fructe și legume proaspete are efecte benefice asupra opacității cristalinului.

De asemenea, bune sunt și citricele, uleiurile vegetale, nucile, cerealele integrale, carnea de pasăre, produsele lactate.

De asemenea, peștele fiind bogat în acizi grași Omega 3 sunt buni pentru sănătatea ochilor. Consumă cât mai mult ton, somon, păstrăv, macrou sau sardine.

Semințele bogate în Omega 3, precum sunt

cele de chia, de in sau cele de cânepă au vitamina E și sunt benefice ochilor.

Și cartofii dulci conțin beta-caroten exact ca morcovii, fiind și ei o sursă de vitamina E antioxidantă.

Carnea de vită fiind bogată în zinc este indicată celor care au probleme legate de vedere. Sunt studii care arată că zincul poate contribui la întârzierea pierderii vederii asociate cu înaintarea în vârstă.

Ouăle sunt o excelentă sursă de luteină și zeaxantină, care pot reduce riscul de pierdere a vederii datorată vârstei. Ouăle sunt de asemenea surse bune de vitamine C și E și zinc.

Ultimele stiri

Parteneri