Sari la conținut

Alimente care topesc grăsimea de pe ficat. Remedii naturiste pentru problemele hepatice

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimente care topesc grăsimea de pe ficat. Este important să avem un ficat sănătos deoarece acest organ vital al corpului uman reduce riscul de obezitate, atenuează oboseala cronică, durerile de cap, afecțiunile digestive sau alergiile.

În cazul în care există o afecţiune hepatică, medicul va recomanda un tratament medicamentos, dar și câteva alimente care să curețe ficatul de toxine. Pe listă se află usturoiul, grapefruit-ul, sfecla, lămâia, ceaiul verde, morcovul, fasolea, cerealele integrale, nucile, merele sau avocado.

Steatoza hepatică este reversibilă

Boala ficatului gras non-alcoolic este greu de identificat de către o persoană pentru că nu se manifestă prin simptome specifice legate doar de afecțiuni hepatice.

Totuşi, principalele semnale de alarmă sunt: starea intensă de oboseală, iritabilitatea, insomnia, pierderea apetitului sau durere în partea dreaptă a abdomenului.

Alte simptome gastrointestinale care pot semnaliza instalatarea statozei hepatice sunt: durere după masă, flatulență, greață sau diaree.

Steatoza poate fi alcoolică în care principal cauză este consumul exagerat de alcool şi nonalcoolică, unde, cauzele incriminate sunt: obezitatea, diabetul, dislipidemiile, consumul anumitor medicamente sau sarcina.

 

 

Medicii susţin că, prin dietă şi mişcare, o persoana ajunsă la stadiul al II-lea de steatoză se poate recupera integral până la stadiul primar al bolii.

Alimente care topesc grăsimea din ficat

Afine

Afinele conțin antioxidanți numiți antociani care sunt capabili să stopeze creșterea celulelor canceroase în ficat, a leziunilor și țesutului cicatricizant. Este nevoie de doar 3-4 săptămâni de consum zilnic.

Legume verzi cu frunze

Legumele verzi ajută ficatul prin conținutul ridicat de clorofil. Neutralizează metalele, substanțele chimice și pesticidele care ajung în organism prin intermediul alimentelor și al mediului. Legumele ca arugula, spanacul și cicoarea sunt bune pentru bilă și detoxifiere.

Sfecla este excelentă pentru purificarea sângelui, iar legumele precum germenii de Bruxelles, broccoli și conopida au o tonă de glucozinolat pentru a ajuta ficatul să producă enzime necesare eliminării toxinelor.

Usturoi

Usturoiul conține seleniu ca antioxidant, iar B6 este un antiinflamator puternic. Usturoiul conține și arginină, un aminoacid care relaxează vasele de sânge. De asemenea, usturoiul ajută ficatul să activeze enzime care sunt folosite pentru a elimina toxinele. Consumat cu moderație și cu regularitate, acesta reduce colesterolul și scade nivelul trigliceridelor, potrivit specialiştilor citaţi de bzi.ro.

Remedii naturiste pentru problemele hepatice

Pe lista alimentelor recomandate pentru curățarea ficatului se află şi merele, care ajută organismul să elimine toxinele și ușurează munca depusă de ficat. Turmericul este un alt condiment preferat de ficat. Acesta ajută la eliminarea toxinelor și stimulează funcționarea enzimelor. Turmericul poate fi adăugat în diverse preparate pentu a ajuta ficatul să funcționeze cum trebuie.

Alte alimente benefice pentru ficatul bolnav sunt sparanghelul, nucile, meiul și quinoa. Toate aceste alimente sunt sănătoase și ajută la curățarea ficatului, dar se consumă la recomandarea medicului specialist, după investigații de specialitate.

durerea in partea dreapta
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Pe lângă aceste alimente pentru prevenirea sau tratarea bolilor de ficat se află și ceaiurile din plante medicinale. Un leac din farmacia naturii este siropul de mentă sălbatică, care are proprietăți calmante, antiinflamatorii și este benefic și în cazul problemelor hepatice. Problemele digestive pot fi tratate și cu ajutorul ceaiurilor de coada șoricelului sau de sunătoare.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel