Sari la conținut

Alimente pentru creșterea hemoglobinei. Ce rol are aceasta în organism?

sfecla roșie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Hemoglobina face parte din structura celulelor roșii ale sângelui. Aceasta este responsabilă pentru transportarea corespunzătoare a oxigenului de la plămâni către celelalte organe. Un nivel redus de hemoglobină poate fi extrem de periculos pentru sănătate, fiind asociat cu dezvoltarea multor afecțiuni. Iată ce alimente pentru creșterea hemoglobinei te pot ajuta să echilibrezi nivelul din organism.

Dacă nivelul hemoglobinei este scăzut, întregul organismul resimte această lipsă. Organele nu mai primesc suficient oxigen, motiv pentru care organele nu vor funcționa în mod corespunzător, metabolismul este perturbat, nivelul de oxigen scade și, de asemenea, se poate instala anemia.

Simptomele anemiei:

•    tensiune arteriala mica
•    paloare a fetei, are ameteli, dureri de cap si stari de astenie datorita insuficientei oxigenari a sistemului nervos
•    pierderi de memorie
•    palpitatii la putin efort sau chiar in repaus
•    dificultati de respiratie
•    dureri de cap
•    maini si picioare reci
•    oboseala
•    depresie
•    iritabilitate si apatie
•    par fragil si piele ingalbenita
•    zgomote in urechi

Alimente pentru creșterea hemoglobinei

Stafide

Sunt o importantă sursă de fier și pot fi ușor incluse în cerealele dv., terciurile sau iaurtul pe care îl consumați. Dacă sunteți diabetic, nu ar trebui să consumați multe stafide, întrucât vă vor crește nivelul glucozei.

Prune

Prunele uscate. Prunele sunt foarte bogate în fibre și sunt cel mai bun remediu împotriva constipației. Abundă în fier și sporesc producția de hemoglobină.

Rodia

Aceasta contine proteine, glucide, grasimi si fibre. De asemenea, contine mult fier si calciu, dar si alte minerale precum potasiu, cupru si vitamine. Aceasta creste hemoglobina din sange si imbunatateste fluxul de sange. Iti ofera energie instant si te vei simti mai putin ametita si epuizata.

Roșii

Rosii. Rosiile sunt bogate in vitamina C si licopen. Vitamina C in rosii ajuta la absorbtia mai usoara a fierului.

Sfecla roșie

Sfecla rosie. Este cunoscuta ca fiind foarte eficienta in lupta impotriva anemiei. Ea este bogata in fier, care ajuta la repararea celulelor rosii din sange, ceea ce are ca efect cresterea nivelului de oxigen in testuturi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel